psicologia en temps de coronavirus

Habituar-nos a viure la incertesa

«De vegades, la natura ens mostra la seva grandesa i tornem a aprendre que vivim envoltats, malgrat tot, de coses que no podem controlar i, aquí, apareix la incertesa»

per Assumpta Arasa , Santa Bàrbara, 22 de març de 2020 a les 11:02 |
Capítol IX
 

Avui m'agradaria parlar de la incertesa, ja que és d’un dels processos que podem experimentar de manera més negativa. De fet, sempre volem pensar que tenim control sobre tot allò que passa en el nostre entorn. D'aquesta manera, els humans, hem après a domesticar la natura, classificar la vida a partir de l’edat (educació, treball, família, jubilació...) i viure de manera ordenada i seqüenciada.

Aquesta vida dissenyada, per tenir sota control tots els elements, ens ha permès viure molt més anys i amb una millor qualitat de la que ho feien els nostres avantpassats. Amb la pagesia i la doma d’animals, ens hem pogut garantir el menjar. Després ha vingut l’habitatge i, més endavant, el lleure, la cultura, l’esport, etc. A cada pas que la humanitat feia, anàvem guanyant terreny i ens allunyaven del descontrol i la por al desconegut, aquelles coses que podien posar en joc la nostra supervivència, com a espècie o com a individus.


El problema és que, de vegades, la natura ens mostra la seva grandesa i tornem a aprendre que vivim envoltats, malgrat tot, de coses que no podem controlar i, aquí, apareix la incertesa. El coronavirus i la malaltia que en pot derivar, el Covid 19, ens ha tornat a mostrar les nostres febleses i la nostra manca de control sobre molts dels elements del nostres entorn.

Davant d'això, els psicòlegs proposem d'adonar-nos dels nostres recursos. Ara ja portem uns dies treballant-los. Així que, avui diumenge, els voldria recordar: les respiracions pausades retenint quelcom l’aire entre agafar-lo i deixar-lo anar, els exercicis de relaxació muscular de Jacobson, el desviar l’atenció fent, per exemple, Mandales o regalar-nos moments de pau, amb música, espelmes aromàtiques, etc.

Per acabar recordar que hem de mirar de mantenir-nos al màxim a casa i seguir les recomanacions d’usar mascareta, rentar-nos les mans sovint i estar a 2 metres els uns dels altres. Ho hem de fer per la nostra seguretat, però, sobretot, perquè no podem sobrecarregar més el personal sanitari. Què tinguem un bon diumenge!

Assumpta Arasa Altimira, psicòloga general sanitària
 

 

Assumpta Arasa
Pintora, psicòloga i activista... Amb el cor a les Terres de l'Ebre i la vista posada en allò que succeeix al meu entorn i prenent-ne part activa, reflexiono i aprenc cada dia més de què és això de la vida...
01/04/2020

Parlem dels adolescents

31/03/2020

Siguem creatius

30/03/2020

Parlem per videoconferència

27/03/2020

Escoltar el silenci

26/03/2020

Reforcem positivament

25/03/2020

Fem màgia

24/03/2020

Històries de vida compartida

23/03/2020

Viure mirant a través de les ulleres positives

22/03/2020

Habituar-nos a viure la incertesa

21/03/2020

Com podem ser solidaris des de casa?

Participació