psicologia en temps de coronavirus

Habituar-nos a viure la incertesa

«De vegades, la natura ens mostra la seva grandesa i tornem a aprendre que vivim envoltats, malgrat tot, de coses que no podem controlar i, aquí, apareix la incertesa»

per Assumpta Arasa , Santa Bàrbara, 22 de març de 2020 a les 11:02 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 22 de març de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Capítol IX
 

Avui m'agradaria parlar de la incertesa, ja que és d’un dels processos que podem experimentar de manera més negativa. De fet, sempre volem pensar que tenim control sobre tot allò que passa en el nostre entorn. D'aquesta manera, els humans, hem après a domesticar la natura, classificar la vida a partir de l’edat (educació, treball, família, jubilació...) i viure de manera ordenada i seqüenciada.

Aquesta vida dissenyada, per tenir sota control tots els elements, ens ha permès viure molt més anys i amb una millor qualitat de la que ho feien els nostres avantpassats. Amb la pagesia i la doma d’animals, ens hem pogut garantir el menjar. Després ha vingut l’habitatge i, més endavant, el lleure, la cultura, l’esport, etc. A cada pas que la humanitat feia, anàvem guanyant terreny i ens allunyaven del descontrol i la por al desconegut, aquelles coses que podien posar en joc la nostra supervivència, com a espècie o com a individus.


El problema és que, de vegades, la natura ens mostra la seva grandesa i tornem a aprendre que vivim envoltats, malgrat tot, de coses que no podem controlar i, aquí, apareix la incertesa. El coronavirus i la malaltia que en pot derivar, el Covid 19, ens ha tornat a mostrar les nostres febleses i la nostra manca de control sobre molts dels elements del nostres entorn.

Davant d'això, els psicòlegs proposem d'adonar-nos dels nostres recursos. Ara ja portem uns dies treballant-los. Així que, avui diumenge, els voldria recordar: les respiracions pausades retenint quelcom l’aire entre agafar-lo i deixar-lo anar, els exercicis de relaxació muscular de Jacobson, el desviar l’atenció fent, per exemple, Mandales o regalar-nos moments de pau, amb música, espelmes aromàtiques, etc.

Per acabar recordar que hem de mirar de mantenir-nos al màxim a casa i seguir les recomanacions d’usar mascareta, rentar-nos les mans sovint i estar a 2 metres els uns dels altres. Ho hem de fer per la nostra seguretat, però, sobretot, perquè no podem sobrecarregar més el personal sanitari. Què tinguem un bon diumenge!

Assumpta Arasa Altimira, psicòloga general sanitària
 

 

Assumpta Arasa
Pintora, psicòloga i activista... Amb el cor a les Terres de l'Ebre i la vista posada en allò que succeeix al meu entorn i prenent-ne part activa, reflexiono i aprenc cada dia més de què és això de la vida...
21/09/2020

​Perquè ja fem 20 anys

12/08/2020

Ens prenen l’aigua, ens xuclen la sang

20/07/2020

​Un dia a la platja del nostre Delta

15/06/2020

Trobar-nos a la fresqueta

18/05/2020

La invisibilització dels pobres

05/05/2020

Tornar a la normalitat

28/04/2020

Ens tornarem a besar?

22/04/2020

Normalitat, quina normalitat?

15/04/2020

Fem confiança

03/04/2020

Evitem els malentesos

Participació