opinió

Joaquin Phoenix: quan los animals arriben als Oscars

«Exposar l'explotació animal i tractar-la com una branca més del sistema opressiu en què vivim és molt important per una raó bastant simple: poca gent ho veu així»

per Josep Moreno , Campredó, 11 de febrer de 2020 a les 10:48 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 11 de febrer de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Tot va començar quan Joaquin Phoenix, en acceptar lo seu premi com a millor actor a la cerimònia dels Globus d’Or pel seu paper a Joker, va agrair l’organització per fer un menú sense productes animals, reconeixent la relació íntima entre la ramaderia i la crisi climàtica. Durant lo seu discurs, també va aprofitar per fer una reflexió entre los seus companys d’ofici sobre la necessitat de fer servir jets privats, invitant a “prendre accions sobre les nostres vides que vagin més enllà de compartir la nostra tristesa amb els incendis d’Austràlia.
 

Poc després, a Londres, lo mateix actor va tornar a ser premiat als BAFTA. I novament, lo Joker se va pronunciar. Amb humilitat, va fer autocrítica sobre lo privilegi que les persones com ell tenen, emfatitzant lo racisme que hi ha dins del mateix certamen amb declaracions contundents: “lo missatge que estem donant és que aquí la gent de color no és benvinguda” o “hem de fer esforços per entendre lo racisme sistemàtic. És la nostra obligació, la de les persones que hem creat lo problema”.
 

I este diumenge, a la celebració dels Oscars, ja amb la figureta entre mans, Joaquin Phoenix va tornar a adreçar breument “les creences que ens donen el dret a dominar els altres amb impunitat”. Després d’explicar com ell veu que la desigualtat de gènere, lo racisme i l’homofòbia estan interconnectades, es va centrar en la desconnexió entre els persones i la natura, i l’opressió que suposa l’explotació dels animals. Amb bastant detall, es va referir a la indústria làctia, explicant una de les seues pràctiques més comunes: “ens creiem amb el dret d’inseminar artificialment una vaca i, quan pareix, li robem el fill, malgrat els seus obvis crits d’angoixa”.
 
Hem de celebrar que en un esdeveniment amb un perfil tan alt i que té una audiència tan variada i multitudinària (més de 23 milions de persones) s'escolti un missatge en defensa dels animals que no només és veritat, sinó que de manera convenient i sistemàtica és ignorat i comunicat deshonestament a la ciutadania amb exemples clàssics com “la vaca que ríe”. Joaquin Phoenix, senzillament, va fer servir la seva plataforma per educar i inspirar un món millor per a tots i totes.
 
Exposar l’explotació animal i tractar-la com una branca més del sistema opressiu en què vivim és molt important per una raó bastant simple: poca gent ho veu així. Si féssim una enquesta preguntant a les persones si estan en contra del racisme i actuen de manera conseqüent, m’agradaria creure la immensa majoria dirien que sí. Però si preguntéssim si estan en contra de l’explotació animal, lo resultat probablement s’invertiria completament, la qual cosa vol dir que hi ha molta feina a fer pel que fa a la nostra relació amb la resta d’animals.

 

Participació