18 anys de PDE, 18 anys d'orgull ebrenc

«Gràcies al moviment en defensa de l'Ebre i la PDE vam recuperar la identitat i l'orgull ebrenc; no només vam agafar el nom que ens va ficar Arbó, també vam recuperar el gentilici que l'Artur Bladé ens va regalar ‘ebrenc/a’»

per Àlex de la Guia, Móra d'Ebre, 2 d'octubre de 2018 a les 10:46 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 2 d'octubre de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La Plataforma en Defensa de l'Ebre ha complert 18 anys, 18 anys de resistència, lluita i dignitat.

El 15 de setembre de l'any 2000 va néixer la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE), va ser durant una assemblea que es va fer a l'auditori Felip Pedrell de Tortosa. L'assemblea va ser convocada com a resposta a les intencions d'aprovació el Pla Hidrològic Nacional. Segurament aquell 15 de setembre cap de les persones presents era conscient del que estava passant a l'auditori, no només naixia una plataforma en defensa de l'Ebre, sinó que va nàixer una de les entitats més importants del territori, una entitat que va aconseguir aglutinar a gent de les 4 comarques del territori per defensar lo nostre riu i la nostra terra, va aconseguir que les Terres de l'Ebre sortissin al mapa de Catalunya, que tot Catalunya coneixes el seu sud.


A poc a poc la gent de les 4 comarques catalanes per on passa l'Ebre es van començar a sentir orgullosament d'un mateix territori, d'un territori amb un dialecte propi, un dialecte molts cops menyspreat per la gent de les ciutats i que això feia que els estudiants quan marxaven a Tarragona o Barcelona amaguessin el seu dialecte i parlessin un català neutre o com el de les ciutats on anaven. La PDE també va canviar això: el moviment en defensa del nostre riu va despertar un sentiment cap al riu, el nostre territori i el nostre dialecte que va fer que els joves que marxessin a estudiar no amaguessin el parlar.

Aquell moviment va fer que recuperessim el nom que Sebastià Juan Arbó va ficar a les nostres terres: Terres de l'Ebre. Fins l'any 2000 no se sentia, ningú deia que era de les Terres de l'Ebre, érem coneguts com les "comarques del sud de Catalunya", "del centre dels Països Catalans", "la Tarragona sud" o directament Tarragona. Gràcies al moviment en defensa de l'Ebre i la PDE vam recuperar la identitat i l'orgull ebrenc; no només vam agafar el nom que ens va ficar Arbó, també vam recuperar el gentilici que l'Artur Bladé ens va regalar "ebrenc/a".

Tot això va ser possible gràcies a la bona feina que ha fet al llarg dels 18 anys la Plataforma, unit a un lema que uneix a tothom "Lo riu és vida"; un lema que es va inventar Salvador Tarragó, a qui tota una generació li deu la seva existència. Sense aquest lema que té tanta força i sentiment, al mateix temps, potser tot el territori no s'hagués unit contra el PHN, potser no haguéssim crescut amb aquest sentiment de pertinença a un territori, potser no ens haguéssim implicat tant a la nostra adolescència i joventut contra la resta d'agressions (Cementiri Nuclear, Castor, massificació eòlica, trens precaris, etc.), potser sense aquest lema i la PDE avui en dia no seríem el que som com a territori.

Per tot això la Núria Caro i jo hem volgut fer un homenatge a la PDE als seus 18 anys creant el projecte "Generació #LoRiuÉsVida", un projecte que va començar el dijous 13 de setembre al Canal Terres de l'Ebre i acabarà al març en forma de llibre editat per Cossetània. Amb aquest projecte volem homenatjar la Plataforma en Defensa de l'Ebre i la resta de plataformes que han lluitat per unes Terres de l'Ebre dignes (CANC, Plataforma Trens Dignes, Plataforma ciutadana en defensa de les Terres del Sénia, FlixNet) i ho volem fer a través dels seus protagonistes directes, els portaveus de les plataformes, però també a través dels ulls dels joves i músics d'arreu del territori.


Aquests 18 anys han marcat tot un territori i tota una generació, per això només queda felicitar a la gent que fa 18 anys que liderant la PDE i la resta de moviments i felicitar-mos com a territori per seguir al peu del canó defensant amb tanta alegria i orgull el nostre territori, el nostre futur.
 

 

Àlex de la Guia
Jove de Móra d'Ebre, un dels impulsors del projecte "Generació #LoRiuÉsVida", tècnic superior en química ambiental. Implicat en les reivindicacions del territori, en especial contra el cementiri nuclear i el transvasament de l'Ebre. Actualment, també és membre de la Plataforma Ribera Digna. Exportaveu de les Joventuts d'Esquerra Republicana Terres de l'Ebre i regidor d'ERC a Móra d'Ebre. Tècnic de suport associatiu a Òmnium Cultural Terres de l'Ebre.
06/08/2019

Ara que estem a l'agost i venen festes majors recordeu: No és no!

03/07/2019

Fem rebrotar la Ribera d'Ebre

03/06/2019

Mosca negra: un símptoma del maltractament al riu

06/05/2019

Almatret i l'Ebre també han de decidir

02/04/2019

​Ara que ja hem celebrat els 18 anys...

04/03/2019

La força de seguir

05/02/2019

Lluitar contra l'abocador per defensar les Terres de l'Ebre

07/01/2019

Els diners fàcils no ho són tot, al contrari: són res!

03/12/2018

Lo cotxe elèctric és la solució?

05/11/2018

Defensar els Pirineus per salvar el Delta

Participació