Els grups d'acció, instruments al servei de la pesca i l'aqüicultura

Tenim l’instrument, que és el Grup d’Acció Local Terres de l’Ebre. Tenim els recursos, 3,6M€. Tenim la il·lusió i les ganes. Ens cal creure amb nosaltres mateixos i la utilitat d’allò que farem, haurà valgut la pena

, Terres de l'Ebre | 25/01/2017 a les 10:56h
Els municipis costaners de l’Ebre no entendrien la seva raó de ser ni la seva pròpia història sense el paper transcendental que ha jugat la Mediterrània al llarg dels segles. Amb els anys, no és que tant sols s’hagi consolidat un sector pesquer i aqüícola amb costums i tradicions ancestrals, sinó que a més, aquesta “Mar de l’Ebre” que ja evocava Sebastià Joan Arbó a la seva literatura, s’ha convertit en un motor econòmic emergent al territori i al conjunt del país. La simbiosi entre entorn natural i qualitat dels productes que ens ofereix la mar de l’Ebre  ens han situat en el camí ambiciós de diversificar l’activitat econòmica, obrir nous mercats i vincular les activitats tradicionals a nous reptes d’un territori amb moltes oportunitats.

És des d’aquesta visió, que la política comunitària de pesca juntament amb els instruments propis que tenim com a país, ha dotat al territori d’un instrument al servei de la pesca i l’aqüicultura que té per davant el repte de canalitzar 3,6M€ en ajuts al sector públic i privat que depèn d’aquest sector. L’experiència basada en els models europeus de co-gestió obre la porta a nous models de governança que suposen un repte si els comparem amb els models clàssics de gestió pública.

Les accions públiques de canalització d’ajuts ja no corresponen només als actors públics, sinó que en una mateixa taula, tots els actors que participen de forma directa o indirecta de la pesca i l’aqüicultura a les comarques del Baix Ebre i del Montsià decideixen plegats la filosofia de les accions, i sobretot els objectius generals i específics que han de donar sentit a les aportacions que ens arribaran de Brussel·les en un 85% i de Catalunya amb el 15% restant.

Al final, els Grups d’Acció Local en l’àmbit de la pesca i l’aqüicultura esdevenen instruments que pretenen ser un al·licient per innovar, per créixer, per generar ocupació, per comercialitzar nous productes, per millorar-ne la qualitat... Instruments en definitiva que tinguin incidència i impacte en l’activitat pesquera i aqüícola, definint accions a curt i llarg termini que reverteixin als sectors que hi formen part, però sobretot al territori on es desenvolupen.

A la majoria de països europeus aquests instruments de governança compartida s’han aprofitat, i els resultats són visibles i útils. Per això cal repensar-nos, per això convé mirar més enllà dels nostres propis interessos i pensar en clau de territori. Conscients de les oportunitats, coneixedors de les amenaces. L’objectiu no ha de ser convertir-nos en un grup que canalitzi ajuts, tenim tanta responsabilitat per davant que hem d’aspirar a ser un perfecte altaveu territorial de les confraries de pescadors, de les federacions de productors, de les empreses i de les administracions locals.

Amb el repte de la cogestió, de gestionar des de la diferència d’objectius i interessos, però compartint plegats la necessitat de valorar el nostre producte, d’emmarcar-lo en un territori únic i donar facilitats a les noves generacions i sectors que fins ara han estat allunyats de la pesca i l’aqüicultura. Tenim l’instrument, que és el Grup d’Acció Local Terres de l’Ebre. Tenim els recursos, 3,6M€. Tenim la il·lusió i les ganes. Ens cal creure amb nosaltres mateixos i la utilitat d’allò que farem, haurà valgut la pena.
 

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Joan Alginet
Joan Alginet Aliau és gerent del Grup d’Acció Local Terres de l’Ebre
Una imatge de la visita al parc natural de Luberon, al sud de França. | Cedida
La neu va escampar-se fins i tot per l'espatlla de la femella.
01/01/1970
A través de la cámara web al Port es pot seguir el procés de nidificació i estudiar els seus hàbits i dieta
Vista general del recinte industrial d'Ercros a Flix. | S.Berbís
Foto de família dels onze cellers de la DO Terra Alta que han estat premiats per la guia internacional Gilbert & Gaillard. | ACN
01/01/1970
Cinc dels vins premiats reben la distinció Or Plus amb més de noranta punts
Foto d'arxiu de Jordi Jordan, portaveu de Movem Tortosa. | S. Berbís
01/01/1970
El grup municipal vol saber els motius pels quals el Govern vol impulsar este ens després d'aturar-lo a Lleida
Monument commemoratiu de la Batalla de l'Ebre, a Tortosa. | Josep M Montaner
01/01/1970
L'alcalde de Tortosa nega una crisi de govern i recorda que van ser els republicans qui van fixar la data de la consulta
Vista del capdamunt del monument franquista de Tortosa. | Sofia Cabanes
Vista del capdamunt del monument franquista de Tortosa, entre núvols | Sílvia Berbís
01/01/1970
Rebutgen que es plantege la protecció del monument per raons artístiques
Josep Felip Monclús (ERC) primer tinent d'alcalde de Tortosa. Foto d'arxiu. | ACN / A. Ferràs
01/01/1970
Els republicans es mostren contraris a que el consistori reclame la titularitat del monument
Audiències dels mitjans digitals en català | NacióDigital
01/01/1970
Les dades d'audiència d'OJD certifiquen que el diari continua com el digital en català més llegit per 23è més consecutiu