No regalem la democràcia al franquisme

Ara, Ferran Bel ja té l'armament preparat: desqualificacions i prepotència contra els qui pensen diferent sobre el monument i la consulta.

per Manolo Romeu , Tortosa, 7 de març de 2016 a les 16:29 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 7 de març de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'1 de desembre de 2015, l'actual alcalde d'Esquerra Republicana a Amposta, Adam Tomàs, arran de l'anunci del consistori de canviar els noms dels carrers de feixistes encara presents a la ciutat, feia la següent afirmació: "La memòria històrica no és una qüestió a sotmetre a la participació ciutadana". I hi estic totalment d'acord perquè a Tortosa, el que està a punt de succeir és la vergonya de regalar l'essència de la democràcia al franquisme.

Tinguem clar que, si bé durant un període de 8 anys que va del 1999 al 2007, Tortosa va estar governada per partits d'esquerres (PSC, ICV i ERC), és cert que durant este temps només es va retirar l'àguila franquista a l'interior del consistori. I encara pitjor, es va catalogar com a Bé Cultural d'Interès Local el monument franquista més gran de Catalunya i dels Països Catalans, situat al mig del riu Ebre. Ara però, després de nou anys de governs de CiU, cinc dels quals amb coalició o suport d’ERC, l'actual alcalde, vicepresident fins fa poc de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), Ferran Bel, i el seu partit, CDC, s'han negat fins a 2 vegades, sí, sí, DOS VEGADES (2008 i 2010) a retirar el monument franquista.


Ambdues vegades amb el suport del PP, com no! I una tercera vegada, l'any 2015, CDC amb el suport de PP i PxC, i a proposta d'ICV, va oposar‐se a fer una consulta per retirar el monument. Sí, la consulta que ara defensa amb dents i ungles. Llavors, què ha canviat durant este temps? I la resposta és que no ha canviat res. Ferran Bel i CDC, durant nou anys s'han negat a obrir la participació a la ciutadania i fins i tot s'han negat a reconèixer que el monument siga franquista alhora que negaven la tasca feta pel Memorial Democràtic. Per què? Perquè no volia sentir a dir que el monument franquista havia de ser retirat.

Ara, Ferran Bel s'ha atrevit a segrestar el Parlament de Catalunya obligant a dividir el grup parlamentari de Junts pel Sí a trossos. Però la votació dividida no és el problema, el problema és que ha forçat gent fermament antifranquista a abstenir‐se o votar en contra de retirar el monument franquista més gran de Catalunya!! Fins aquí ha arribat! I només gent com Carme Forcadell, Raül Romeva, Eduardo Reyes i Lluís Llach s'han mantingut ferms en la seua ideologia, fidels a la memòria històrica i fidels a la lluita antifranquista. Fins i tot ha gosat comparar el centralisme de Barcelona amb el de Madrid amb un nou ‘La culpa és de Barcelona’, que no fa més que recordar‐nos al ‘tortosinismo’ de l'època franquista.


Ara, Ferran Bel ja té l'armament preparat: desqualificacions i prepotència contra els qui pensen diferent sobre el monument i la consulta, la utilització d'alguna gent d'esquerres, a qui fa 2 anys tractava de "pobres intel∙lectuals", per a justificar‐se a ell mateix i finalment treure's de la màniga un suposat "dret a decidir dels tortosins i tortosines". Suposem que és el mateix dret que li ha permès a ell i CDC tombar les cases de davant de la catedral de Tortosa contravenint els informes dels experts o aprovar de gastar‐se 5,5 milions d'euros en les noves piscines o fer pàrquings privats a la ciutat en sòl públic. "Rius de gent" han participat en totes estes decisions incentivades pel govern de Ferran Bel i el suport fidel d'ERC, veritat? No ens prenguen més el pèl, perquè ara ja sabem que Convergència no farà campanya per a retirar el monument franquista.

I tot això ara li ho explicarà a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, a qui li ha demanat una reunió. Suposem que per a dir‐li que a "Tortosa no s'hi fique, "que allí mano jo i faig el que vull, quan vull i com jo vull i tu, "centralista de Barcelona", amb molt de carinyo eh Carme, no ho entens que "allí baix som diferents"?. I ella, que és també d’”allí baix” esperem que li diga, “Ferran, sóc xertolina i pel bé de les Terres del’Ebre i del país, el monument se’n va fora i no ens faces passar més vergonya, per favor”.

 

Manolo Romeu
Militant de la CUP Tortosa.
07/03/2016

No regalem la democràcia al franquisme

Participació