Restaurada la tercera cucafera de Tortosa

Té almenys tres segles d’antiguitat i va ser trobada en un magatzem de l’antic balneari del Porcar | Serà presentada al públic este diumenge 26 d’agost, dins l’acte de celebració del 60è aniversari dels gegants tortosins Rufo i Rubí

La Cucafera, ja restaurada
La Cucafera, ja restaurada | Cedida
Redacció
24 d'agost del 2017
Actualitzat el 29 d'agost a les 16:21h
La tercera cucafera de Tortosa ja està restaurada i formarà part del seguici festiu tortosí. En la presentació, l’alcalde del municipi, Ferran Bel, ha agraït la implicació de la Colla Gegantera per recuperar l’esquelet d’este “element patrimonial” va ser trobat en una magatzem de l’antic Balneari del Porcar: “no sabem exactament quants anys tenia l’esquelet trobat, però sí podem afirmar que ha vist tres segles, el dinou, el vint i el vint-i-ú”, ha explicat Bel. Així mateix, l’alcalde ha manifestat la satisfacció de l’Ajuntament per haver pogut recuperar “una valuosa peça del patrimoni municipal” que, a partir d’ara, lluirà amb la resta d’elements del seguici festiu a la Casa dels Gegants, a la Llotja del Parc Municipal Teodor González.

Els encarregats de la restauració han estat Anna Balart i Sergi Andreu, ambdós restauradors especialistes en elements festius patrimonials. El treball ha consistit en consolidar les peces metàl·liques que composen l’esquelet i fer una nova lona de recobriment amb el tradicional dibuix de pell reptilià de les altres dos Cucaeres, així com una còpia del cap original que es va trobar fa cinc anys i que és “una autèntica obra d’art”, ha defensat Bel. Esta nova Cucafera, la més gran de les tres, participarà este diumenge 27 d’agost a la Trobada de Gegants que es a al Parc Municipal, on serà presentada al públic, dins de l’acte de celebració del 60è aniversari dels gegants tortosins Rufo i Rubí.

A la presentació, també hi han estat presents la regidora de Cultura, Dolors Queralt; i el regidor de Festes, Domingo Tomàs; així com també membres de la Colla Gegantera i Cor de Bèsties de Tortosa. La tasca de restauració i creació dels nous elements ha comptat amb la col·laboració de la botiga de bricolatge i decoració Akí i de l’empresa de lones i tendals Jab’s.
 

Imatge de la presentació de la cucafera Foto: Cedida