Eufònic inaugura a Lo Pati i al Castell de Miravet les primeres instal·lacions de l'edició 2017

El divendres 18 i dissabte 19 d’agost, s’estrenaran ‘Lo vulnerable’, de l’artista cordovesa Lola Guerrera; i ‘What is dance?’, de l’alemany Robert Lippok

Lola Guerrera està construint expressament per a Lo Pati una gran instal·lació mòbil, feta amb els materials recol·lectats per ella mateixa al delta
Lola Guerrera està construint expressament per a Lo Pati una gran instal·lació mòbil, feta amb els materials recol·lectats per ella mateixa al delta | Cedida
Redacció
14 d'agost del 2017
Actualitzat a les 17:48h
Tot i que Eufònic Arts Sonores i Visuals a les Terres de l'Ebre se celebrarà del 31 d’agost al 3 de setembre amb el centre neuràlgic a Sant Carles de la Ràpita, el festival manté un any més l’estratègia d’ampliar el calendari i intervenir diversos espais culturals del territori a través d’instal·lacions que ocuparan llocs emblemàtics de Miravet, Ulldecona, Alcanar, Amposta, Tortosa i Vinaròs. En esta línia, el proper cap de setmana, divendres 18 i dissabte 19 d’agost, s’inauguraran dos d’estes instal·lacions:  ‘Lo vulnerable’, de l’artista cordovesa Lola Guerera a Lo Pati – Centre d’Art Terres de l’Ebre, a Amposta; i ‘What is dance?’ de l’alemany Robert Lippok a la capella romànica del castell de Miravet.
 
Amb el títol de 'Lo vulnerable', Lola Guerrera explora els límits d’allò efímer i mesurable i ho connecta amb l’univers immesurable i infinit. Per fer-ho, està construint expressament per a Lo Pati una gran instal·lació mòbil, feta amb els materials recol·lectats per ella mateixa al delta, des del quarter de la residència d’artistes de Balada, on estarà instal·lada fins dissabte. “La seua peça serà una galàxia el·líptica bastida a  partir d’aquests materials recol·lectats: fulles, flors, herbes, llavors o petites pedres que va unint una a una amb paciència xinesa en desenes de fils transparents al sostre de Lo Pati”, detalla el festival en una nota de premsa.
 
Fa dos anys que treballa en este projecte i va ser gairebé per casualitat que es va adonar que algunes de les escultures creades a partir d’elements naturals il·luminades d’una forma determinada recordaven formes galàctiques. “Això em va impulsar a buscar esta connexió d’una manera voluntària”, afirma. I més encara, allò que era un projecte inicialment fotogràfic va acabar saltant a l’esfera tridimensional. “La fotografia és excessivament plana i això fa que les obres perdin força”, explica. ‘Lo vulnerable’ s’inaugurarà divendres 18 d’agost a Lo Pati i la instal·lació es complementarà amb fotografies d’altres instal·lacions creades al llarg d’estos dos anys. Es podrà visitar fins l'11 de setembre.
 
L’endemà, dissabte 19, serà el torn de ‘What is dance?’, de l’artista alemany Robert Lippok. Acostumat a moure’s pel terreny de la música experimental i la creació sonora, Lippok (membre de To Rococo Rot i artista clau del segell Raster Noton) s’ha inspirat sovint en les “màquines musicals” de Joe Jones per crear les seues instal·lacions. ‘What is dance?’  és un dispositiu mecànico-sonor basat en les tres danses de l'òpera "La Reina de les Fades", del compositor barroc Henry Purcell. Una peça que establirà un diàleg continu entre patrimoni i contemporaneïtat a la capella romànica del castell de templer Miravet, un dels màxims exponents del patrimoni arquitectònic ebrenc i català.
 
El cap de setmana següent, Eufònic inaugurarà tres instal·lacions més en espais singulars del territori. La dels francesos Sandra i Gaspard Bébié-Valérian amb una versió del seu projecte 'Frack' aplicat al fallit projecte Castor, que s’inaugurarà el divendres 25 d’agost a la Cisterna de la Vall d’Alcanar. Dissabte 26 d’agost, obrirà a l’Antic Molí d’Oli d’Ulldecona, ‘In Between’, la primera versió d’un projecte en el qual s’examina el potencial sonor de l’arròs. Es tracta d’una creació de l’italià Fabio Perletta, que es caracteritza per examinar la noció de presència (o absència) del so i la seva intangibilitat. I finalment, dissabte també s’inaugurarà a l’ermita de la Mare de Déu de la Misericòrdia de Vinaròs, ‘Autovector’, de Román Torre.  L’artista asturià s’ha proposat il·lustrar com són i com es comporten elements orgànics tant nostres com l’oli i el vi a un nivell molecular. Ocupant un antic espai de cocció, una impressionant xemeneia, l’objectiu és explorar la relació entre allò ancestral i allò tecnològic per crear poètiques il·lusions.