Els Bombers porten 33 salvaments en medi natural a les Terres de l’Ebre des de principis d’any

Demanen extremar les mesures de seguretat i autoprotecció a l’hora de realitzar activitats a l'aire lliure

Redacció
12 d'agost del 2017
Actualitzat a les 10:10h
En total han estat 825 els salvaments que s'han fet al conjunt de Catalunya des de principis d'any.
En total han estat 825 els salvaments que s'han fet al conjunt de Catalunya des de principis d'any. | Bombers
Els Bombers de la Generalitat porten efectuats un total de 33 salvaments en medi natural a les Terres de l’Ebre des de principis d’any. En concret, al Baix Ebre han Salvat 13 persones, a la Terra Alta 10, al Montsià 7 i a la Ribera d’Ebre 3. Davant l’elevat nombre de serveis que es produïxen al medi natural, els Bombers de la Generalitat, juntament amb la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) demanen extremar les mesures de seguretat i autoprotecció a l’hora de realitzar activitats a l'aire lliure.

La majoria de salvaments al Baix Ebre, la comarca on més n’hoy ha hagut, han estat de muntanya (8), però també s’han localitzat 4 persones perdudes i se n’ha Salvat una altra en medi fluvial. A la Terra Alta la majoria de salvaments han estat de persones perdudes, 6 en total, i també s’han fet 3 salvaments a la muntanya i un en una cova o pou. Al Montsià també han estat majoritaris els salvaments en muntanya, 4, mentre que 2 han estat en medi fluvial i un per localitzar una persona perduda. Finalment a la Ribera d’Ebre enguany hi ha hagut, fins ara, dos salvaments en riu i una localització. En total porten fets 825 salvaments al conjunt de Catalunya des de gener.

Durant els últims anys, el nombre de rescats i salvaments al medi natural atesos pels Bombers de la Generalitat ha anat augmentant. Aquesta tendència a l’alça preocupa especialment durant els caps de setmana i els mesos amb períodes de vacances en què l’afluència de persones a la muntanya, tant per realitzar activitats esportives com de lleure, és més elevada.

Els Bombers han constatat que molts dels serveis que realitzen s’haurien pogut evitar si s’haguessin tingut en compte els consells bàsics de seguretat i autoprotecció.
Si bé durant els últims anys, l’augment, pel que fa al nombre de serveis, no ha estat molt gran, ha tendit a pujar. Aquest fet és notable si ens fixem en el primer semestre dels darrers anys, en els períodes compresos entre els mesos de gener a juliol, on la progressió és fa més evident.

Divulgació dels consells de seguretat a la muntanya
Els Bombers de la Generalitat difonen els consells de prevenció i autoprotecció al seu web: www.gencat.cat/interior/seguretatmuntanya, així com a través del seu compte de twitter @bomberscat

També han publicat al seu Canal Youtube un vídeo amb consells bàsics de seguretat, que pivoten al voltant de la planificació de l’activitat, la preparació dels qui l’han de fer, una bona previsió logística i la precaució, instant a trucar al telèfon únic d’emergències 112 en cas d’una eventualitat (https://youtu.be/pMngT6NF0yQ).

Recomanacions de la FEEC
Des de la FEEC es recomana, abans de fer activitats de muntanya, tindre una formació prèvia mitjançant alguna de les més de 400 entitats que formen part de la Federació.  En cas de no haver fet esta formació, es recomana sortir acompanyats de gent experta en la pràctica esportiva, professionals o companys que hagin fet muntanya. Igualment, cal seguir les mesures bàsiques de seguretat compartides amb el cos de Bombers de la Generalitat.
Cal destacar també que, des del passat mes de novembre funciona el portal web www.meteomuntanya.cat impulsat per la FEEC i el Servei Meteorològic de Catalunya. Una pàgina de referència per millorar la seguretat per tots aquells que fan muntanya a Catalunya.

El blog Meteo Muntanya és el punt de referència on conèixer la predicció a 16 punts automatitzats de les diferents serralades del país. A més, també incorpora prediccions de cara al cap de setmana que s’actualitzen puntualment cada divendres.