La llúdria torna a la meitat del territori català

A les Terres de l'Ebre s'ha detectat a la conca de l'Ebre, al Matarranya, Algars, Estrets i Canaleta.

Un exemplar de llúdria Euroasiàtica
Un exemplar de llúdria Euroasiàtica | Gencat
Redacció
09 d'agost del 2017
Actualitzat a les 21:20h

La llúdria es troba present en la meitat del territori català, després d'un treball històric de recuperació del mamífer arran de la seua desaparició durant la dècada dels 70 del segle passat, segons constata el quart Sondeig Nacional de la Llúdria Euroasiàtica a Catalunya i Andorra.

Segons ha informat la Conselleria de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat este dimecres en un comunicat, després de 739 mostrejos sobre 344 espais, s'ha detectat l'animal en 195 llocs, la qual cosa representa el 56,52% del territori.

La Generalitat ha atribuït la recuperació a factors múltiples com la millora de la qualitat de les aigües, gràcies a la instal·lació de depuradores, la disminució d'abocaments tòxics, la reducció de la contaminació i la recuperació de poblacions de peixos.

Després de recórrer més de 290 quilòmetres de riu a través de 200 col·laboradors del Cos d'Agents Rurals, el Govern d'Andorra, la Diputació de Barcelona i Forestal Catalana, s'ha confirmat que la presència de l'animal és més gran a les comarques de Lleida, seguida de les de Girona, Barcelona i Tarragona i l'Ebre.

L'estudi confirma que en tots els rius de les comarques de Lleida viuen llúdries, especialment a la conca del Garona, seguida de la del Llobregat i, finalment, la del Segre, des del principi fins que abandona el territori.

Tarragona i Barcelona 

A les comarques de Tarragona i Terres de l'Ebre s'han detectat en la conca de l'Ebre, en un tram del Francolí, el Matarranya, Algars, Estrets, Canaleta, Montsant i Siurana.
Només no s'han detectat en alguns rius, rierols i torrents del sud, a causa de les condicions climàtiques, i a les comarques de Girona es distribueixen per totes les conques: la Muga, Fluvià, Ter i Tordera, des del principi i fins al mar.

A Barcelona, es troben per tota la conca del Llobregat fins a Cornellà de Llobregat, i també pels afluents del riu Besòs, com el Congost i el Tenes.