Un fong causat per les altes temperatures provoca importants pèrdues en alguns arrossars del delta de l'Ebre

Unió de Pagesos demana una valoració ràpida dels danys i que es permeta usar un fitosanitari específic contra el fong 'Pyricularia'

Imatge d'un arrossar del delta de l'Ebre
Imatge d'un arrossar del delta de l'Ebre | ACN
Redacció
09 d'agost del 2017
Actualitzat a les 21:59h
El sindicat agrari Unió de Pagesos (UP) ha alertat que la collita d'arròs al delta de l'Ebre patirà pèrdues entre el 20 % i el 50 %, i del 70 % o el 90 % en alguns casos, a causa del fong Pyricularia, causat per les altes temperatures i l'alta humitat de les últimes setmanes. UP reclama que el departament d'Agricultura faça una valoració "ràpida i acurada" dels danys i que s'indemnitze els pagesos afectats. També demana al ministeri que permeta ara aplicar l'únic fitosanitari específic, el triciclazol, que combat este fong. La Pyricularia produïx una substància tòxica que frena el creixement de la planta, afecta la fulla i la tija de l'arròs i és especialment nociva per al conreu quan ha sortit l'espiga, ja que l'asseca.

Com ha explicat Rafel Verdiell, responsable de Sectors Agrícoles d'Unió de Pagesos a les Terres de l'Ebre, la fong s'ha desenvolupat en la darrera setmana perquè ha trobat les condicions meteorològiques idònies per fer-ho, temperatures altes durant moltes hores continuades i humitat de fins al 90%. Però, a més a més, s'hi ha sumat el problema que, en esta campanya, el ministeri d'Agricultura no ha autoritzat l'ús excepcional del triciclazol, l'únic producte fitosanitari específic per atacar el fong Pyricularia. La davallada del límit màxim de residus d'esta matèria activa fins al 0,01 va fer que caigués del registre de fitosanitaris i no s'ha pogut demanar utilitzar-lo. 

"Entre que no tenim un producte específic per al fong i s'han donat les condicions perquè es desenvolupe, les conseqüències són les que són. Episodis com este en tenim cada deu o dotze anys, però, amb un producte per combatre-ho, minimitzes el problema. Enguany s'han ajuntat les dos coses i els efectes han estat devastadors", ha lamentat Verdiell. De cara l'any vinent, la casa comercial millorà el producte i hi haurà estoc però usar-lo dependrà del govern espanyol, que n'ha de donar l'autorització. "Este és un altre problema, als altres països tens el producte registrat en dos anys i aquí n'han de passar sis o set", ha recriminat el portaveu d'UP.

El fong ha afectat sobretot les varietats que ha agafat en estat de floració, quan la planta d'arròs és més sensible. De fet, de moment, només hi ha una varietat, la J. Cendra, que ha aguantat l'envestida del fong. La principal afectació s'ha registrat al marge esquerre on no sembren esta varietat perquè se sega molt tard. A l'agricultor d'este hemidelta se li acumulen els problemes ja que han de fer front a alts costos de producció per lluitar contra el caragol maçana que infesta la majora dels arrossars en esta part del Delta.