Alerten que les noves ordenances de Deltebre es contradiuen amb la celebració de correbous

Segons AnimaNaturalis i la plataforma Alternativa a la Festa Taurina a Terres de l´Ebre, organitzar bous embolats o capllaçats a Deltebre vulnera l'ordenança de protecció, tinença i venda d'animals | Col·lectius animalistes i la CUP denuncien la "desproporcionada" inversió municipal de 59.840€ per als correbous del municipi

Redacció
08 d'agost del 2017
Actualitzat a les 11:33h
Imatge d'arxiu d'un bou capllaçat a les festes de la Cava.
Imatge d'arxiu d'un bou capllaçat a les festes de la Cava. | Youtube Alber Moment's
L'organització AnimaNaturalis assegura que les noves ordenances per a la protecció, tinença i venda d'animals a Deltebre entren en contradicció amb la celebració d'algunes modalitats de festes amb bous, especialment aquelles "més agressives", com el bou embolat o el capllaçat. 

Segons exposen, l'article 54 4.16. de la ordenança prohibeix "maltractar els animals si els produeix com a resultat patiment o danys físics o psicològics, sense que els ocasione resultats lesius" i la sanció podria ser de entre 100 a 400€. AnimaNaturalis afirma que existeixen suficients evidencies científiques que demostren que els bous patixen durant estes modalitats, encara que no hi haja lesions aparents. "En qualsevol modalitat de correbou, si l'animal acaba amb algun tipus de lesió o fins i tot mor durant l'espectacle a causa d'una mala pràctica per part dels participants o organitzadors, les sancions podrien ser entre 401€ a 20.000€", afirma la directora de l'entitat, Aïda Gascón.

Gairebé 60.000 euros per als actes taurins

Al ple de juny l'Ajuntament de Deltebre va aprovar el calendari de correbous per a les festes majors del 2017 organitzades pel CD de La Cava, festes del Barracot i festivitat de Sant Miquel amb una destinació econòmica semblant a la de 2016 (59.840€), una xifra que, segons els colectius animalistes, acapara gran part del pressupost destinat a les festes.

"Denunciem el segrest de les festes per part de les penyes taurines, creiem que les festes serien més enriquidores per a tothom si el pressupost estigués més repartit entre les diferents activitats", explica Nidia Capafons, portaveu de la plataforma Alternativa a la Festa Taurina a Terres de l'Ebre.

Durant el ple de juliol, la CUP també va expressar el rebuig al pressupost per activitats taurines. Pere Magrané i Dayana Santiago, regidora de la CUP Deltebre, denuncien que "és un despropòsit destinar esta quantitat de diners públics a un model de festa on, del maltracte animal se'n fa festa i se li diu tradició". Des de la CUP asseguren que continuaran treballant per tal que els actes taurins "s'allunyen de les festes majors, apostant per fer pedagogia, per la promoció d'alternatives populars i per un recolzament institucional a formes d'expressió popular que no impliquen actituds sexistes, racistes ni de maltracte als animals".