La CUP insistix en debatre al Parlament la celebració d'una consulta popular sobre el futur de l'energia nuclear

Este migdia, davant la Central Nuclear Vandellòs I, han fet pública la proposta de resolució, que ja van introduir el passat febrer, i que tornen a presentar ara arran l’anunci de tancament de la nuclear de Garoña

El diputat de la CUP-CC, el vandellosenc Sergi Saladié, durant l'anunci de la presentació de la resolució, este divendres al migdia a Vandellòs
El diputat de la CUP-CC, el vandellosenc Sergi Saladié, durant l'anunci de la presentació de la resolució, este divendres al migdia a Vandellòs | Cedida
ACN/Redacció
04 d'agost del 2017
Actualitzat a les 14:56h
L'anunci del govern espanyol sobre el tancament definitiu de la central nuclear de Santa Maria de Garoña (Burgos), ha portat al grup parlamentari de la CUP-Crida Constituent a tornar a presentar la proposta de resolució, que van registrar al Parlament el passat mes de febrer, i que confien poder debatre en el proper curs parlamentari, dins de la comissió d'Afers Institucionals i Participació. Este divendres al migdia, davant la Central Nuclear Vandellòs I, el diputat de la CUP-CC al Parlament de Catalunya, el vandellosenc Sergi Saladié, ha fet pública la proposta de resolució.
 
La CUP subratlla com a un dels motius per tornar a presentar la proposta de resolució, que tant la Central Nuclear Vandellòs II, com les dos d’Ascó, estan a punt de finalitzar la seua vida útil com a centres de producció energètica. El diputat ha opinat que “les empreses que gestionen Vandellòs i Ascó tindran interès en que l’Estat espanyol allargue esta vida útil, ja que sense cap tipus de nova inversió -o fent-ne una de molt mínima- estes empreses podrien continuar obtenint beneficis d’una inversió que ja ha estat més que amortitzada”.
 
A més, enllaçant el debat amb el procés català, la CUP ha plantejat que, “sent conscients del procés constituent català que s’ha d’implementar a partir del referèndum del proper 1 d’octubre, siga directament la ciutadania qui puga decidir si més enllà del tancament de les actuals centrals nuclears de Vandellòs i Ascó, la nova República catalana ha de permetre que es continue produint energia a partir d’elements radioactius, o si bé, esta energia ha de ser més respectuosa amb el medi ambient i la salut”. Actualment la competència per decidir el futur de les centrals nuclears és estatal.
 
Per este motiu, l’acord únic que planteja la CUP-CC a la resta de grups parlamentaris, és la convocatòria d’una consulta a tot el territori català. “L’objectiu de democratitzar esta decisió entre la ciutadania, és poder plantejar un debat social en que es tinguen en compte els diferents models de producció energètica i la gent puga decidir lliurament, però amb tota la informació necessària per poder valorar esta decisió”, subratlla la CUP en una nota de premsa.
 
Finalment, el grup polític s’ha posicionat en contra de les centrals nuclears ja que considera que “és un model que ha quedat antiquat i que, fins i tot, des d’un punt de vista econòmic és ineficient i ineficaç”, tal i com ha defensat Saladié. “És socialment injust, ja que tots i totes les usuàries d’electricitat subvencionem les empreses elèctriques obligades per l’Estat espanyol, quan estes empreses deprés presenten suculents beneficis a final d’any i, a més, les comarques que acullen estes centrals tampoc se’n veuen beneficiades econòmicament, sinó que estan per sota de la mitjana de riquesa del conjunt de Catalunya”, ha afegit.