La Guàrdia Civil investiga una gossera de Vinaròs per presumpte maltractament animal

Diversos ajuntaments ebrencs, segons recorda l'associació Engrescats de les Terres de l'Ebre, treballen amb esta gossera, "entre ells La Ràpita, Deltebre, Ulldecona, Alcanar, L'Ampolla, Santa Bàrbara i Sant Jaume d'Enveja", afirma

Imatge de la gosseta, amb una ferida oberta molt profunda.
Imatge de la gosseta, amb una ferida oberta molt profunda. | El Refugi
EFE / Redacció
03 d'agost del 2017
Actualitzat a les 21:24h
La Guàrdia Civil de Castelló investiga un suposat cas de maltractament animal que l'associació animalista El Refugi atribuïx a la gossera El Corralet de Vinaròs (Castelló), concretament a un dels propietaris d'estes instal·lacions. Segons han confirmat fonts de la Guàrdia Civil de Castelló, les diligències instruïdes han estat lliurades al Jutjat d'Instrucció de Vinaròs. Des del Corralet han negat el maltractament animal i han explicat que l'animal sobre el qual se centra la denúncia d'El Refugi estava malalt i en males condicions de salut quan va arribar a la gossera.

Un membre d'una associació animalista de Gandia va posar en coneixement del Refugi com el personal del Corralet recollia del carrer a una gossa que havia estat abandonada per portar-la a les seues instal·lacions. Segons esta persona, la gossa “es trobava prima però no presentava símptomes d'un deteriorament important de la seua salut”. L'home va intentar adoptar a l'animal, “conscient de les suposades pràctiques irregulars que allí tenen lloc amb els animals que recullen” i ha explicat que “després de molts impediments i previ pagament de 60 euros”, El Corralet va lliurar l'animal 38 dies després, sempre segons l'entitat denunciant.

El Refugi denuncia que l'animal es trobava “en un estat físic lamentable, amb deshidratació, primesa extrema i dos ferides obertes molt profundes en les seues potes posteriors”.
La gossa va ser ingressada i el president d'El Refugi, Nacho Paunero, es va procedir a denunciar els fets.

Des del Corralet han negat a EFE que s'haja produït este cas de maltractament animal, ja que la gossa sofria leishmaniosis i estava molt deteriorada també, asseguren, a causa de l'edat. Se li va realitzar un diagnòstic veterinari que ha estat lliurat a la Guàrdia Civil, han indicat des del Corralet, que insistixen en que la van atendre a tot moment. Els responsables de la gossera confien que la justícia valore els informes i la documentació presentada sobre l'animal.

Segons la protectora El Refugi, centenars de persones amants dels animals porten molts anys rescatant animals del Corralet en “suposades pèssimes condicions de salut, previ pagament de 60 euros si són associacions i 100 euros si són particulars, per cada animal”.
El negoci, segons El Refugi, “és rodó perquè a més de cobrar als ajuntaments el servei de recollida, que a Gandia per exemple és de 120.000 euros a l'any, recapten diners de persones sensibles”. I és que a la gossera El Corralet es recullen anualment milers de gossos i gats de gairebé 50 municipis de la Comunitat Valenciana, i també de les Terres de l'Ebre. Segons ha recordat l'associació Engrescats de les Terres de l'Ebre, és amb esta gossera amb qui treballen ajuntaments ebrencs com La Ràpita, Deltebre, Ulldecona, Alcanar, L'Ampolla, Santa Bàrbara i Sant Jaume d'Enveja, "mentre tots seguim de braços creuats davant el futur incert que els espera a tots i cadascun dels animals que allí entren", afirma en un comunicat publicat a través de les xarxes socials. Representants d'Engrescats, segons han explicat, es van reunir recentment amb el consell d'alcaldes del Montsià per traslladar-los la seua preocupació i instar-los a trobar una solució davant la situació actual: "Urgix la necessitat de crear centres de recollida d'animals als nostres pobles gestionats èticament. I això, òbviament, ha d'anar acompanyat del compliment de les lleis. I de la voluntat política de tots i cadascun dels ajuntaments a fer les coses bé", sosté l'associació.

Per la seua banda, el president del Refugi, Nacho Paunero, afirma que “en els més de 20 anys que porto protegint i defensant als animals, mai he conegut un lloc on es recullen gossos abandonats i a més es venen gossos i gats de raça”. “El presumpte cas de maltractament de la gosseta suposadament podria ser la pràctica habitual amb els animals que recullen», ha agregat.

El Refugi ha informat a més que es personarà com a acusació particular davant el Jutjat d'Instrucció de Vinaròs.