Malestar als cercles culturals i artístics per l'afer que ha obligat a dimitir el director del centre d'art Lo Pati

L'Associació de Crítics d'Art i creadors del territori critiquen l'ús polític que n'han fet els partits de l'oposició sobre l'assumpte i lloen la tasca de Vicent Fibla per haver fet de Lo Pati un centre de referència | Fibla va facturar a l'Ajuntament través d'una empresa seua mentre estava contractat per la institució sense haver demanat la compatibilitat per les dues tasques

Imatge del Centre d'Art Lo Pati, d'Amposta.
Imatge del Centre d'Art Lo Pati, d'Amposta.
Redacció / ACN
01 d'agost del 2017
Actualitzat el 24 d'agost a les 0:18h
La dimissió del director del Centre d'Art de les Terres de l'Ebre-Lo Pati, Vicent Fibla, després que l'Ajuntament d'Amposta li obrís un expedient sancionador per haver facturat a través d'una empresa seua mentre estava contractat sense haver demanat la compatibilitat per realitzar les dues tasques ha aixecat polseguera entre els cercles culturals i artístics ebrencs i de fora del territori per la “utilització política” que asseguren, n’han fet els partits de l’oposició al respecte.

L'expedient, que finalment s'ha tancat sense sanció després de la dimissió, es va obrir quan l'administració municipal va corroborar que, ocupant el càrrec de director, va facturar a l'Ajuntament, a través d'una societat de la qual era propietari, uns 40.000 euros diverses tasques relacionades i no relacionades amb el centre –entre elles, actes del festival Eufònic o Món Filmat-. El mateix exdirector hauria signat els pertinents informes al respecte, sense haver sol·licitat en cap cas la compatibilitat preceptiva per exercir una activitat externa.

L’alcalde de la ciutat, Adam Tomàs, apunta que des de l’Ajuntament se li va plantejar a Fibla la possibilitat de resoldre el cas amb sis mesos de sanció, però que Fibla ja hauria decidit marxar.

Esta irregularitat administrativa, però, no era en cap cas una pràctica nova al consistori, segons ha constatat Adam Tomàs. De fet, apunta, l'anterior equip de govern de CiU va ser qui va instaurar aquesta dinàmica, tot i que en aquell moment es feia a través d'una associació. I va ser, precisament, a través de les denúncies recents d'alguns d'aquests antecessors al consistori, l'ara exregidora no adscrita i exregidora amb CiU, Rosa Pertegaz, que el govern actual hauria tingut coneixement d'esta situació irregular. "Ho va posar sobre la taula una regidora que era membre d'aquell govern", subratlla Tomàs, contrariat. "Aquells que ho sabien, no van fer res llavors, i ara volen fer-ne un ús polític", retreu, tot descarregant de responsabilitat el seu propi equip: "havia una empresa que facturava i nosaltres no sabem de qui són totes les empreses".

Mostres de suport del món cultural i artístic

Tot i que ja s'havia apuntat des de fa mesos com la sortida més probable al conflicte, la dimissió de Fibla, "baixa voluntària", segons precisa l'alcalde, ha generat malestar en cercles artístics del territori i més enllà, que han vist en esta sortida el resultat d'una utilització política de la seua tasca al capdavant del centre.

Així ho creu l'Associació Catalana De Crítics d'Art (ACCA), per qui, més enllà de l'"errada administrativa" del consistori "durant la legislatura anterior", la resolució administrativa del cas ha estat objecte de l'habitual intercanvi de retrets i estirabots polítics, amb el nom de Fibla i del centre com a protagonistes. En este context, reivindiquen la seua tasca després de tres anys i mig en el càrrec –amb unes condicions de "precarietat laboral", recorden- i demanen al consistori que el restituisca.

També diversos creadors del territori, a través d'articles i missatges a les xarxes socials, han lloat també el paper de Fibla, lider d'un projecte que ha permès situar Lo Pati al capdavant de l'art contemporani al territori i en un dels referents a Catalunya i han criticat amb contundència el joc polític soterrat que perjudica el mateix centre artístic.

Malgrat les múltiples mostres de suport, l'equip de govern d'ERC no preveu en cap cas plantejar-se la readmissió. Segons Tomàs, l'exdirector va cometre "una falta administrativa molt greu", una acció que "havia de tenir conseqüències", i havia demanat plegar molts mesos enrere per evitar que el seu nom i el del Pati es veiessen immersos en una confrontació política que finalment s’ha acabat donant. 
 
Tomàs ha volgut recalcar que la dimissió de Fibla “no afectarà” el futur del que s'ha convertit en un dels espais de dinamització cultural més importants del territori. L'alcalde, ha assegurat que el projecte "continuarà i no pararà".

De moment, el consistori ha situat provisionalment una treballadora de l'àrea de Cultura al capdavant del centre i preveu obrir durant el setembre, amb el suport de la Generalitat, una convocatòria pública per ocupar el càrrec vacant. La marxa de Fibla, però, ha aixecat malestar en cercles artístics: tant l'Associació Catalana de Crítics d'Art (ACCA) com diversos creadors del territori han donat suport a la tasca de l'exdirector i han criticat la "instrumentalització política" del cas.

Tomàs ha reconegut la tasca del ja exdirector com la d'un "dinamitzador excel·lent", que va aconseguir posar lo Pati "dins del mapa" cultural català, però també ha reconegut que "ningú és imprescindible". "Haurem de buscar el mateix perfil de persona que done continuïtat a la seua faena", ha precisat. Fins i tot, ha remarcat, el mateix Fibla s'ha compromès a "donar suport" des de fora a un projecte que "estima i que no vol que es veja tacat".