La CUP Ebre dona el tret de sortida a la seua campanya pel referèndum

L'acte ha tingut lloc este dijous a Amposta

Imatge de l'acte, a la plaça del Centre d'Art Lo Pati, a Amposta
Imatge de l'acte, a la plaça del Centre d'Art Lo Pati, a Amposta | Cedida
Redacció
28 de juliol del 2017
Actualitzat a les 18:26h
La CUP Ebre ha iniciat la seua campanya pel referèndum en un acte de presentació, que s’ha dut a terme a la plaça del Centre d’Art Lo Pati i ha comptat amb la presència del poeta lleidatà Jordi Prenafeta que ha recitat el poema "Ara és l’hora". També han estat presents la regidora de la CUP Deltebre Dayana Santiago, el regidor de la CUP Tortosa, Xavi Rodríguez i la portaveu CUP Ebre, Carme Abril.

Carme Abril ha explicat els eixos de la campanya i el per què del lema, l’aforisme d'Antonio Gramsci, “Sí, viure vol dir prendre partit”. “Viure vol dir feina digna, prenem partit pels drets laborals. Viure vol dir tindre un sostre, prenem partit pel dret a l’habitatge. Viure vol dir aprendre, prenem partit per una educació pública de qualitat. Viure vol dir decidir-ho tot, prenem partit pel procés constituent”, ha defensat Abril, entre d’altres reclams. “Votar és llibertat  i és plantar cara a la demofòbia i a les elits, votar és en definitiva obrir les portes a la ruptura amb el règim del 78”, afegix la CUP Ebre en una nota de premsa.

Per la seua banda, Dayana Santigo ha situat el feminisme al centre de tot: “ara, amb l’oportunitat de la construcció d'una nova República hem de canviar les regles del joc. No podem ser subjectes passives, hem de ser les protagonistes d'este trosset d'història on podem intervenir. El moviment feminista català és molt ric i fèrtil”.  “Podem introduir canvis culturals importants durant i en el procés constituent, podem convertir les rereguardes feministes de cada municipi en avantguarda posant la vida al centre de tot i que serveixi com a exemple que és possible per a altres llocs del món”, ha afegit la regidora. Ha acabat la seua intervenció recordant totes les dones que han protagonitzat la lluita feminista i amb la Divisa de Maria Mercè Marçal.

Xavi Rodríguez ha continuat parlant de la sanitat. “L’1 d’octubre és una oportunitat per garantir una salut pública i universal de qualitat, però també per repensar-la i dirigir-la cap al bé comú i dixar de seguir amb la mercantilització que fan les farmacèutiques amb la recerca i els medicaments”, ha subratllat. Respecte el mateix procés constituent, ha dit que “l’1 d’octubre és una finestra oberta per transformar la societat i disputar l’hegemonia a la dreta. I la gent d’esquerres, Comuns, Podem, Iniciativa... ha de sumar-se a este procés per convertir-lo en crític i transformador». A més, Rodríguez ha lamentat que els partits d’esquerres no se sumen a "l’oportunitat de canvi real" que oferix el referèndum.

Per acabar l’acte polític s’ha fet un acte simbòlic de votació, s’han dipositat en dos urnes lemes que representen les diferents lluites socials del territori, “per indicar que votar significa molt més que independència, votar és llibertat i ruptura”. Els lemes que s’han introduït a les urnes han estat: "L’aigua no està en venda", "Autopistes lliures de peatges", "Defensem el nostre paisatge", "Sanitat pública i universal", "Feixisme mai més", "Educació pública de qualitat", "Habitatge digne per a tothom", "Cap persona és il·legal", "Estima com vulgues", "Avortament lliure i gratuït", "Ens volem vives", "La terra per a qui la treballa", i "La cultura no és un luxe".

Finalment, els membres de la CUP presents han mostrat el lema “Andreu absolució”. L’acte ha conclòs amb l’actuació de la pallassa Pepa Plana, interpretant l’obra Suite.