Més de 200 alumnes passen pels cursos de competitivitat empresarial d'Alcanar

La principal novetat del programa d’enguany són el conjunt d’accions en formació en l'àmbit de la citricultura

Un dels cursos de sobre Màrqueting per a la petita empresa.
Un dels cursos de sobre Màrqueting per a la petita empresa. | Cedida
Redacció
01 d'agost del 2017
Actualitzat a les 12:02h
Més de 200 alumnes hauran passat enguany pels cursos de competitivitat empresarial impulsats per l'Àrea de Desenvolupament Local de l’Ajuntament d’Alcanar.  Una iniciativa que treballa per afavorir la ocupació, enfortir el sector citrícola i aconseguir una major vitalitat del teixit empresarial i comercial del municipi.

Les accions formatives, organitzades conjuntament amb ADECO, l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) i l'Escola Agrària d'Amposta, van començar el mes de febrer passat i reprendran la seua activitat al setembre.  “La resposta ha estat molt positiva, estem contents i esta experiència ens anima a seguir endavant”, exposa el regidor d’Empresa, Ocupació i Comerç, Jordi Monfort.

Es tracta de cursos subvencionats pel Consistori. “L'Ajuntament ha invertit aproximadament uns 15.000 euros, un fet que no és gaire habitual en els municipis de la mida d’Alcanar”, exposa Monfort.

El Pla de Competitivitat Empresarial s’ha estructurat este 2017 en tres grans eixos: el suport a la citricultura,  els cursos per a l'obtenció de carnets professionals, i les càpsules de màrqueting enfocades a la petita empresa i el comerç, tots a preus populars.  “La majoria d’alumnes són d’Alcanar i les Cases, però també ens trobem amb gent de fora que ve aquí expressament”, explica per la seua banda la tècnica de l’Àrea, Judit, Sancho. És el cas d’aquells que s’han interessat en l’obtenció de carnets de manipulador i aplicador de productes fitosanitaris de nivell bàsic i qualificat i el curs per a l’obtenció del carnet de manipulador d’aliments.  “En este àmbit s’ha apuntat gent aturada que es vol capacitar per retornar al món laboral i també molta gent del sector de l’agricultura que necessita els carnets per poder realitzar esta activitat”, afegeix Sancho. Ja que si, per exemple, no es té el carnet de manipulador i aplicador de productes sanitaris, no es poden adquirir estos productes, mentre que si no es té el curs de nivell qualificat no es pot tractar el camp. “Era un problema per als professionals. En 2 anys s’han fet 100 carnets tranquil·lament a Alcanar. Hi ha molta demanda”, manifesta per la seua banda Monfort.

Pel que fa als cursos de Màrqueting per a la petita empresa, s’han ideat vuit “píndoles formatives” juntament amb el teixit empresarial local. “Hem construït una programació interactuant amb els propis usuaris i també parlant amb l’equip docent que els imparteix. Part de l’èxit ha vingut perquè ha estat una formació bastant a mida”, explica Monfort.
Enguany, estos cursos, impartits per professors d’ADECO,  han anat enfocats a millorar la gestió del negoci. “Als cursos de MK ens trobem petits comerciants, gent del món de la indústria i emprenedors. Però també del sector serveis, hi ha una mica de tot”, explica Judit Sancho. En total, hi ha passat uns 140 alumnes.  “Les formacions llargues tenien un índex d’abandonament important. Per això vam basar els cursos en píndoles formatives que tenen una continuïtat entre sí i això ha agradat força als usuaris”, afegix.

Formació en citricultura
 

Missió tècnica sobre protecció vegetal a l'Insectari de Sanitat Vegetal d'Almassora, Castelló i a parcel·la afectada per la plaga 'D. aberiae'. Foto: Cedida



La principal novetat del programa d’enguany són el conjunt d’accions dirigides a millorar la competitivitat del sector citrícola, fruit de la col·laboració amb l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) i l'Escola Agrària d'Amposta.

“Col·laborem i participem pràcticament tots els anys en les jornades citrícoles d’Alcanar, enguany, però, i amb col·laboració amb l’Ajuntament  vam impulsar estes accions formatives”, explica José Miguel Campos, investigador de l’IRTA i professor dels cursos. “Ens vam adonar que hi havia alguns aspectes que no se solen tractar en estes jornades i que generaven molt interès. Es tracta d'accions concretes per a poder afrontar més eficientment la problemàtica de les plagues, com ara l'ajust de turboatomitzadors. Per això, juntament amb l’IRTA, vam idear aquesta formació continuada, que té un component pràctic molt important i totalment aplicable als tractaments que s'efectuen als arbres al llarg de l'any”, comenta per la seua banda el regidor de l’Àrea de Desenvolupament Local.

Els cursos de citricultura s’han estructurat en 3 eixos, seminaris tècnics (sobre la gestió integrada de plagues i control biològic de plagues), tallers (reconeixement visual de plagues, ajuts del turboatomitzador) i missions tècniques, la primera de les quals es va fer en unes instal·lacions de cria d’enemics naturals per al control de plagues en cítrics a Almassora i un altra per conèixer la darrera plaga que s’ha combatut a Espanya en tema de cítrics.  L’última d’estes missions està prevista per a l’octubre “i segurament versarà sobre varietats de cítrics més noves o en auge, per abordar la producció vegetal”, avança Campos.

“Hem tingut des de pagesos particulars i productors, amb formació o sense, fins a tècnics de cooperatives, empreses privades o personal de sanitat vegetal de l’administració, un fet que constata l’interès del sector en la formació”, exposa l’investigador de l’IRTA en relació a l’interès generat per estes accions formatives. “La nostra intenció es continuar en esta col·laboració de cara l’any que ve” diu i continua:  “Per a nosaltres com a centre de Recerca és important estar en contacte amb el sector, millorar els seus coneixements i competitivitat i també perquè rebem un feedback que ens enriqueix molt”, conclou.

Futur
 

El regidor d’Empresa, Ocupació i Comerç, Jordi Monfort i la tècnica de l'Àrea, Judit Sancho. Foto: Sofia Cabanes



Els cursos s’acaben al novembre i està previst que la nova oferta torne a començar a partir del mes de febrer o març del 2018. L’any que ve, a més d’ADECO, l’IRTA i l’escola de Capacitació Agrícola d’Amposta, es comptarà amb la col·laboració de PIMEC amb qui l’Ajuntament i la Federació de Comerç d’Alcanar (FECOAL) han signat un conveni amb l’objectiu de promoure accions de millora en el desenvolupament del comerç urbà i de proximitat.