En marxa una campanya per demanar l'absolució del jove tortosí acusat de danys i coaccions en la vaga general del 29-M

Fiscalia demana 4 anys de presó, 9.000 euros de multa i 1.200 de responsabilitat civil per a Andreu Curto, citat a judici el proper 5 d'octubre

Imatge de la roda de premsa que ha tingut lloc esta tarda a Tortosa.
Imatge de la roda de premsa que ha tingut lloc esta tarda a Tortosa. | Sílvia Berbís
Sílvia Berbís
25 de juliol del 2017
Actualitzat el 27 de juliol a les 9:11h
El Grup de Suport Contra la Repressió a les Terres de l’Ebre ha donat este dimarts el tret de sortida a una campanya que busca el suport i solidaritats ciutadans per demanar l’absolució del jove tortosí Andreu Curto, que el proper 5 d’octubre s’enfronta a un judici relacionat amb els incidents que van tindre lloc a Barcelona en el context de la vaga general del 29 de març del 2012, per aturar la Reforma laboral. Cinc anys després d’aquells fets, la Fiscalia sol·licita per al jove 4 anys de presó, 9.000 euros de pena multa i 1.200 euros més de responsabilitat civil per respondre a les acusacions de danys, desordre i coaccions per la seua participació en un piquet en un dels hotels de luxe del Barri de Sants, en aquell context. Andreu, que va ser detingut dos mesos més tard del dia de la vaga, ja va haver de passar 22 dies a la presó com a mesura preventiva. Tot plegat, “mesures repressives” que pretenen ofegar tot tipus de “dissidència”, segons han denunciat esta tarda les diverses organitzacions que s’han sumat a hores d’ara a la campanya ciutadana en suport a l’Andreu.

“Esta, com moltes altres, va ser una acció abusiva i de biaix clarament polític per reprimir les protestes i imposar la temor a les qui gosen sortir al carrer a defensar els drets que abans de nosaltres, s’havien assolit amb tants i tants sacrificis d’anys de lluita”, diu en referència a la detenció el manifest que ha llegit Olga Duran, membre del Grup de Suport Contra la Repressió a les TE –i al qual s’han adherit els sindicats UGT, CCOO, CGT, USOC, USTEC i CATAC-CTS-IAC-, durant la roda de premsa de presentació de la campanya de suport, a Tortosa.

Passats més de cinc anys dels fets, han recordat, “en sabem molt dels efectes de l’estafa de la crisi, de les retallades i de l’aplicació de la Llei de la Reforma Laboral”, i mentre alguns dels que han provocat esta crisi a base de corrupció se’n surten sense gaire dificultat, “la repressió i la persecució a la dissidència i als moviments socials persistix i no s’atura”, han exposat.

Per exigir “l’absoluta i lliure absolució” de l’Andreu, com demana el manifest, organitzaran diverses accions, que s’aniran donant a conèixer properament. De moment, han començat una recollida signatures per presentar un moció popular per n’esta causa al ple de setembre de l’Ajuntament de Tortosa. També el dia 2 de setembre, en el marc de les Festes de la Cinta, organitzaran un vermut popular, amb l’objectiu de donar a conèixer el cas i anar sumant-hi suports.

“Hem de respondre donant suport a la protecció de la classe obrera en temes d’abusos de poder, perquè mica en mica es força la interpretació dels tipus penals per encabir-hi un major càstig”, ha advertit Eva Pous, advocada d'Alerta Solidària. “No és propi del nostre país mantindre situacions de violència institucional; els nostres joves són dissidents, no delinqüents”, ha apuntat Rosa Seguí, de la Xarxa Anti-repressió de Familiars de Detingudes. També ha advertit dels “intents de desarticular el teixit social” Ainara Navarrete, membre del Comité Anti-repressió de l’Assemblea del Barri de Sants. “La seua causa és la nostra, el seu conflicte és de tothom”, ha conclós Alons Navarro, en nom del Grup de Suport Contra la Repressió a les TE.