L'alcalde de Batea no renuncia a marxar a l'Aragó si no es resol la «discriminació» amb la residència

Joaquim Paladella ha explicat, en un ple tens i entre peticions de dimissió, les raons per les quals creu que el seu poble està discriminat i ha justificat la seua idea d'explorar una annexió a l'Aragó

Paladella durant l'atenció als mitjans posterior al ple.
Paladella durant l'atenció als mitjans posterior al ple. | Sofia Cabanes
Sofia Cabanes
25 de juliol del 2017
Actualitzat el 26 de juliol a les 19:52h
L'alcalde de Batea, Joaquim Paladella (UPTA-PM) adverteix que "la pilota està a la teulada de Puigdemont" i que la via per estudiar l'annexió del municipi al Aragó dependrà de si el president de la Generalitat és capaç de solucionar els problemes de "discriminació" que, segons assegura, pateix el poble.

Paladella ho ha explicat just després de la celebració d'un tens i multitudinari ple extraordinari convocat per este dimarts després d'unes declaracions seues, la setmana passada, en què va plantejar la possibilitat que el municipi abandonés Catalunya i s'unís a la Comunitat Autonoma Aragonesa mitjançant la celebració d'un "referèndum" com a solució a esta discriminació.


L'alcalde ha situat al centre dels "greuges" la promesa ampliació de places a la residència de la tercera edat, que només disposa de 30 de les 60 places concertades aprovades en el seu moment. "Hi ha moltes coses per aclarir i sobretot el tema de la residència, que és el que més ens importa. Durant 7 anys ho hem provat absolutament tot i el que és cert és que el nivell de discriminació és indubtable. La pilota està a la teulada del president de la Generalitat. Si no ho solucionem amb ell, caldrà parlar amb la subdelegació del Govern ", ha deixat anar davant els mitjans.

Paladella ha afegit, que la seua intenció és "parlar de tot" en referència a la celebració d'un referèndum, encara que tirant pilotes fora, ha insistit que "es poden fer referèndums de moltes coses". Així i tot, segons ha reconegut, ni Puigdemont ni la subdelegació del Govern han respost encara a la seua petició de reunió.
 

Públic assistent al ple extraordinari de Batea, este dimarts. Foto: Sofia Cabanes


Crits de dimissió

Durant la celebració del ple extraordinari Paladella ha hagut de sentir en diverses ocasions les esbroncades d'un públic majoritàriament contrari a la seua postura i crits de "dimissió!", en una sala de plens plena a arrebossar de veïns i mitjans de comunicació catalans, aragonesos i de àmbit estatal, prova de l'expectació mediàtica generada. Tot plegat l'endemà que diversos empresaris agroalimentaris desqualifiquessin la proposta i asseguressin que els estava perjudicant.

Precisament en el seu torn de paraula, els portaveus dels grups de l'oposició, 100% Batea (3 regidors) i CiU (1 regidor) també li han demanat de manera vehement la seua dimissió després de 26 anys consecutius com a alcalde del municipi. "Estem a favor d'aconseguir les 30 places de la residència, però no tot s'hi val. Voler el millor per al poble no és patrimoni seu. El millor per al poble seria la seua rectificació, disculpa i dimissió ", ha deixat anar el portaveu de 100% Batea, Ramon Antonio Arnal, unes afirmacions que han arrencat sonors aplaudiments, xiulets i crits de dimissió entre el públic.

"Ens has enverinat al poble", ha afirmat per la seua banda Juan Baptista Suñé, regidor de CiU. "En ple 2017 resulta que tenim un alcalde que per 30 places d'una residència ens vol fer passar l'Aragó. Ni ara, ni mai. No ho has fet malament en 26 anys, però ara aquí sobres", ha afegit entre aplaudiments.

Paladella no s'ha pres seriosament les peticions de dimissió. "Són els mateixos que em demanen dimissió des de fa anys. Al poble ens coneixem tots i tinc molts suports", ha assegurat als mitjans.

El ple s'ha estructurat en únic punt, en què l'alcalde s'ha esmerçat a destacar la seua obra de Govern i a enumerar les raons per les quals considera que el poble pateix discriminació. "Això no va de banderes, ni d'Espanya ni de Catalunya, mai no ha anat d'això. Això va de Batea i de persones, i tot el que hem fet ha estat en base al nostre programa electoral", unes afirmacions que no han agradat als assistents. Tant és així que, entre esbroncades, l'alcalde s'ha vist obligat en diverses ocasions a parar el seu discurs. "Parla del que has de parlar!", Li ha etzibat un veí, que ha arrencat els aplaudiments i xiulets de molts dels assistents.

A més del cas de la residència per a gent gran, Paladella ha fet referència als greuges soferts pel municipi amb la implantació de l'energia eòlica a la comarca i també ha lamentat la imposició de tres nous parcs. Finalment, a la llista de discriminacions, Paladella també s'ha referit a la retallada d'una part del terme municipal del poble en favor de Gandesa, capital de comarca.

Abans del ple desenes de persones s'han concentrat a la plaça d'aquest poble de 2.000 habitants per mostrar el rebuig a la postura de l'alcalde, alguns amb estelades.