Agricultura subvenciona les agrupacions de defensa vegetal per les actuacions realitzades al 2016

El Departament destina 1,5 milions d'euros en forma d'ajuts per a estes agrupacions, per prevenir i lluitar contra plagues, malalties i males herbes a les Terres de l'Ebre

Redacció
21 de juliol del 2017
Actualitzat a les 15:24h
El cargol poma, el foc bacterià o la sharka són algunes de les principals plagues i malalties vegetals
El cargol poma, el foc bacterià o la sharka són algunes de les principals plagues i malalties vegetals | Imatge d'arxiu
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) paga 1.423.192,41€ a 96 agrupacions de defensa vegetal (ADV), en concepte d’ajuts per a la prestació de serveis d’assessorament tècnic, tant per aplicar els principis de la gestió integrada de plagues (GIP) com per prevenir o lluitar contra plagues, malalties i males herbes, corresponents a la convocatòria de 2016. Actualment, el Servei de Sanitat Vegetal del DARP està preparant les concessions de les ajudes a les ADV corresponents al període 2017, d’un import d'1.800.000 euros.
 
Les ADV van ser creades i regulades per la Generalitat de Catalunya l’any 1983, amb l’objectiu de col·laborar amb l’Administració per lluitar de manera col·lectiva contra les plagues i les malalties dels vegetals. Estes agrupacions col·laboren amb els Servei de Sanitat Vegetal en el desplegament del Pla anual de Vigilància de Plagues, malalties i males herbes, principalment  per les prioritàries, que requerixen un seguiment específic programat, el foc bacterià, el cargol poma o la sharka; també d’altres que requereixen d’un estat d’alerta especial, com és el cas de la Xylella fastidiosa.
 
L’especialització que requerix la sanitat vegetal, amb la introducció continuada de noves plagues i la restricció d’ús dels productes fitosanitaris, “necessita cada dia tècnics amb coneixements profunds i experiència contrastada sobre el territori, la qual cosa s’aconseguix a través de la formació constant i el treball de camp”, afirma el Departament en una nota de premsa. "Les ADV permeten un acostament als problemes reals dels conreus i una gestió directa a l’explotació, representen un interlocutor vàlid i fiable entre agricultors i el DARP a l’hora de difondre la informació fitosanitària, i també per a la detecció dels primers focus de plagues perilloses”, afegixen.