Territori i Sostenibilitat convoca subvencions per substituir balises nocturnes dels parcs eòlics

Imatge d'arxiu de la implantació eòlica a la Terra Alta.
Imatge d'arxiu de la implantació eòlica a la Terra Alta. | Sílvia Berbís
Redacció
20 de juliol del 2017
Actualitzat a les 19:21h
 El Diari Oficial de la Generalitat ha publicat este dijous una convocatòria de subvencions per substituir aquelles balises dels aerogeneradors que emeten, per la nit, llums blanques intermitents, per unes altres amb llums vermells fixos. Les subvencions, de dotació pressupostaria de 100.000€ -el 40% del cost total-, prioritzen les propostes presentades seguint criteris de proximitat a nuclis urbans, el tipus de llum substituïda, la densitat d’aerogeneradors a la zona i el nombre de balises que se substituixen.
 
L’objectiu de l’actuació és compatibilitzar la senyalització necessària per garantir la seguretat aèria amb la protecció del medi nocturn, ja que les balises de llum vermella fixa tenen un menor impacte. El termini de presentació de les sol·licituds és fins el 10 d’agost, i són subvencionables aquelles substitucions executades entre l’1 de desembre de 2015 fins al 15 de novembre de 2017. Poden optar a esta línia d’ajuts els titulars dels parcs eòlics en funcionament a Catalunya a data de 27 de novembre de 2015, que és quan va entrar en vigor el Decret de desplegament de la Llei d’ordenació ambiental de l’enllumenament per a la protecció del medi nocturn. 
 
Des de l’any 2010, la normativa de l’Agència Estatal de Seguretat Aèria (AESA) preveu que la llum que indica l’altura i posició dels aerogeneradors, quan pot provocar afeccions mediambientals, pot ser vermella fixa. Tot i això, els construïts abans d’aquell any i els que tenen una alçada superior als 100 metres, se senyalitzaven amb llum blanca intermitent en aplicació de la normativa vigent del moment.