Els sindicats dixen plantat el Consell Econòmic i Social de l'Ebre fins que no s'homologue als de la resta del país

CCOO, UGT i USOC demanen que el CESTE dixe de dependre del consell assessor de l'IDECE, òrgan que no es reunix des de fa una dècada

Josep Casadó, en primer terme, en una imatge d'arxiu d'una reunió del CESTE.
Josep Casadó, en primer terme, en una imatge d'arxiu d'una reunió del CESTE. | S.B.
ACN
03 de juliol del 2017
Actualitzat a les 17:08h
Els sindicats USOC, UGT i CCOO han decidit no assistir a cap nova convocatòria del Consell Econòmic i Social de les Terres de l'Ebre (CESTE) fins que no es canvie la normativa i s'homologue als de la resta de Catalunya perquè hi predominen els representants socials.
"No assistirem a més reunions però no vol dir que dimitim o marxem", ha apuntat Josep Casadó, secretari general de CCOO a l'Ebre. "Volem el CESTE però amb estes condicions i no anirem a cap convocatòria si no és per discutir el nou reglament", ha afegit. Els sindicats també reclamen que el CESTE dixe de dependre del consell assessor de l'Institut pel Desenvolupament de les Comarques de l'Ebre (IDECE), ja que este organisme no es reunix des de 2006. La proposta és que penge del consell rector de l'IDECE que es reunix dos o tres cops cada any.

La petició per definir un nou Consell Econòmic i Social de les Terres de l'Ebre homologable als de la resta de Catalunya s'allarga des de fa més de tres anys. Els sindicats USOC, UGT i CCOO -els més representatius al territori i que formen part del CESTE- han decidit plantar-se i no assistir a cap nova reunió fins que no se'ls convoque per debatre el canvi de composició, prioritzant la participació de les entitats socials i econòmiques en detriment dels representants de l'administració. 

Estos consells, com ha explicat Josep Casadó, tenen la funció d'emetre dictàmens i informes, no vinculants, d'assessorament per al Govern i la resta d'administracions en relació a les noves normatives que afecten els sectors econòmics i socials. "L'administració no hi participa perquè és qui fa la normativa i passa pel consell per rebre opinió”, ha subratllat Casaldó. També ha dit que “fa anys que es va canviar a nivell de Catalunya perquè no podia ser que l'administració, que fa la norma, doni també l'opinió” i que en canvi “aquí a les Terres de l'Ebre no s'ha canviat, i tenim més representants de les administracions (que són majoria) que gent dels àmbits socials".

La petició és que el CESTE estiga format per les universitats, els sindicat i les patronals, entre altres, i que tinga un funció d'assessorament per deixar de ser, únicament, un altaveu on les entitats socials són informades de les decisions preses pel Govern, els ajuntaments i altres institucions. La propera reunió del CESTE es preveu que siga després de l'estiu i des dels sindicats confien que l'ultimàtum que van posar sobre la taula en al darrera reunió, feta el passat 29 de juny, servisca per impulsar este canvi.