Horta de Sant Joan torna a reclamar l'accés al reg de la Terra Alta per abastir granges i masos en episodis de sequera

L'alcalde exigix que el projecte d'aigües sobrants inclogua la zona dels Plans entre el municipi i Arnes

El municipi s'abasta amb les captacions naturals, essencialment aquelles que es recullen a la zona del Port
El municipi s'abasta amb les captacions naturals, essencialment aquelles que es recullen a la zona del Port | Sofia Cabanes
ACN
03 de juliol del 2017
Actualitzat a les 10:33h
Horta de Sant Joan torna a afrontar la campanya d'estiu amb preocupació pel subministrament d'aigua al municipi. Una vegada més, l'Ajuntament reclama que puguen tenir accés al reg de la Terra Alta per abastir, bàsicament, les granges i els masos en episodis de sequera. Fa la reclamació l'alcalde, Joaquim Ferràs, que ho considera "vital pel desenvolupament del poble". A més, exigix que el projecte d'aigües sobrants -que està en fase de redacció- inclogua també la zona dels Plans entre Horta i Arnes, que ara, segons el document, s'hauria d'abastar amb els recursos propis.

Ferràs ha recordat que fa temps que reivindiquen l'accés al reg, principalment per la zona de camps, grans consumidors d'aigua. Si les granges se subministressen del reg i no des de la xarxa pública d'aigua del municipi, es podria alleugerir la pressió hídrica sobre els recursos, forta en temporades de sequera.

Ara, l'estiu s'encara amb preocupació perquè s'ha començat "sota mínims", ja que només hi ha hagut una pluja important a la primavera. "L'aigua que baixa a les zones de bany del municipi -a les Olles i a l'Assut- comença a ser justeta i això vol dir que a principis d'agost ja no ens podrem ni banyar als rius", ha considerat.

L'any passat, l'Ajuntament ja va haver de restringir l'accés a la xarxa pública als camps, als propietaris dels quals van demanar que utilitzessen dipòsits per abastir els animals de les granges durant un període, bàsicament a les nits. Ara, l'alcalde explica que "de moment, ho anem salvant" però apunta que "aniria molt bé que hi hagués algunes tronades", sobretot a la zona del Port, des d'on es capta l'aigua.

"No tenim altres recursos que les captacions naturals, per això el reg de la Terra Alta a Horta seria vital en este aspecte", ha raonat Ferràs, que ha detallat que així podrien centrar l'aigua de boca al municipi i el reg seria només per les granges.

El projecte d'aigües sobrants entre Horta i Arnes es troba en fase de redacció després que s'incloguessen al reg més de les 500 hectàrees mínimes perquè fos viable i pogués tirar endavant. Amb tot, Ferràs ha explicat que els estudis preliminars no el satisfan -i així ho ha fet saber- perquè s'assenyala que la part del terme que toca a Bot es podrà regar amb aigua de l'Ebre mentre que entre Horta i Arnes, la zona dels Plans, s'hauria de mirar de regar a partir dels recursos propis.

"Així no anem bé", ha opinat l'alcalde d'Horta, que creu que haver de recórrer a l'Algars significa "esprémer més una llimona que ja està espremuda", ja que a l'estiu ja hi baixa poca aigua. Ara estan a l'espera d'un informe del Departament de Territori i Sostenibilitat, que haurà de considerar "si és sostenible o no" mentre Ferràs ho veu com "una mala solució".

L'alcalde ha explicat que, com a últim recurs, sempre els queden les cisternes, que de moment no fan falta i es reserven per moments d'emergència. Ha afegit que "difícilment podrien solucionar gran cosa" perquè el consum d'aigua a Horta –i més a l'estiu- és molt elevat i necessitarien "una font de camions cisterna contínua". "Seria una catàstrofe", ha conclòs.