El president de la Confraria de la Ràpita, denunciat per usar, suposadament, sàrsies no reglamentàries

Eusebi Rosales s'ha quedat més de dos setmanes sense sortir a la mar i ha hagut de pagar una fiança per tornar-hi | Va ser abordat en plena faena per la patrullera i l’helicòpter de la Guàrdia Civil i el ministeri li ha obert un procediment per infracció administrativa

Eusebi Rosales, president de la Confraria de Pescadors Verge del Carme de La Ràpita, en una imatge d'arxiu.
Eusebi Rosales, president de la Confraria de Pescadors Verge del Carme de La Ràpita, en una imatge d'arxiu. | ACN
S.Berbís / S.Cabanes
29 de juny del 2017
Actualitzat a les 12:43h
El ministeri d’Agricultura i Pesca ha obert un procediment per infracció administrativa contra el president de la Confraria de Pescadors de La Ràpita, Eusebi Rosales, a qui s’acusa de pescar de forma antireglamentària amb una sàrsia de bou suposadament modificada amb una malla més petita i no reglamantèria. El procediment s’ha obert després que el passat 31 de maig, la barca amb la qual Eusebi Rosales estava pescant a mar obert fos abordada en plena faena per la patrullera i un helicòpter de la Guàrdia Civil en el marc d’un operatiu d’inspecció. Segons fonts del ministeri, “l’helicòpter va detectar que s'estava pescant amb un art antireglamentari” i els agents van abordar-lo.

Esta mateixa font i altres relacionades amb el cas han explicat que la denúncia que constituïx el procediment d’infracció obert es basa en l’ús d’una xarxa de malla il·legal per massa petita. Ara bé, podria no ser fácil demostrar-ho. I és que segons algunes d'estes fonts, el bou sencer va fer cap al fons del mar poc abans de l’abordatge, perquè es va llençar de forma voluntària, segons una part, o bé perquè es va trencar el mecanime que l'aixeca, segons l’altra versió. El cas és que a hores d’ara no s’hauria recuperat l’objecte principal de la prova.

Arran del procediment, la barca en la que faena el president va haver de romandre amarrada a port més de dos setmanes com a mesura cautelar. Rosales, però, va satisfer el pagament de la fiança administrativa imposada per les autoritats i, segons ha confirmat ell mateix a aguaita.cat,  la setmana passada, uns dies després de pagar la fiança, la barca va tornar a la mar. El president ha preferit, però, no fer declaracions sobre els fets particulars de què se l'acusa. Tot i confirmar l’existència del procediment i el pagament de la fiança, ha dixat el cas en mans d’un advocat per defensar que en tot moment va operar d’acord a la legalitat, segons sosté.

Este episodi ha posat més llenya al foc a la mala maror que fa temps es viu entre una part dels pescadors rapitencs, pel fet que estan sent denunciats de forma insistent per pescar amb llistes no autoritzades per fer-ho. Des de fa uns mesos s’ha incrementat la pressió per acabar amb esta pràctica i de fet alguns d’estos pescadors s’han vist obligats a comprar noves barques, amb llista reglamentària, per poder sortir a la mar sense ser denunciats.