La cocaïna, substància més problemàtica del servei de Projecte Home a Tarragona i Terres de l’Ebre

Un 39,8% dels usuaris que acudixen a l’entitat la consumixen

Recepció de Projecte Home a Tarragona
Recepció de Projecte Home a Tarragona | ACN
Redacció
26 de juny del 2017
Actualitzat a les 18:15h
Projecte Home Catalunya ha presentat este dilluns l’informe Anual de Drogues sobre les persones ateses l’any passat per la ONG a Catalunya, en un del Col·legi de Periodistes amb el motiu del Dia Internacional de la Lluita contra l’Ús Indegut i el Tràfic Il·licit de Drogues.

L’entitat ha facilitat les dades d’atenció al servei amb què compta a la província de Tarragona i Terres de l'Ebre i ha conclòs que entre els dos centres -els de Tarragona i Tortosa- Projecte Home ha atès a més de 150 persones amb drogodependències o altres conductes addictives, una xifra que creix un 22% respecte l’any passat. Esta pujada es deu “a  l’ampliació del local d’atenció de Tarragona i la consolidació de la seu de Tortosa, que completa el seu primer any d’existència”, argumenta l'ONG en una nota de premsa.

A més a més, destaca que en el 76,1% dels casos els usuaris són homes, en front el 23,9% de dones. Malgrat que estes són minoria, el percentatge femení és un 15% més alt que el de la mitjana catalana. L'edat mitjana dels usuaris a Catalunya és de 39,8 anys, mentre que a Tarragona i les Terres de l’Ebre és de només 28,5 anys.

Seguint la tendència, en este cas, del conjunt de Catalunya, la cocaïna és la substància principal de consum, en un 39,8% dels casos. L’alcohol és la segona substància amb més demandes d’atenció, amb un 34% de les persones ateses. Seguixen el cànnabis, amb un 11,4%; el joc patològic o altres conductes addictives amb un 10,2%; i l’heroïna amb un 4,5%.

L’informe també apunta que un 53,4% de tots estos casos s’observa una situació de policonsum, és a dir, que la persona consumix de forma abusiva més d’una substància alhora. Esta dada concorda amb les dades publicades recentment per la darrera enquesta EDADES del Ministeri de Sanitat, que afirma que el 41,7% de la població espanyola ha consumit com a mínim dos drogues (legals o il·legals) en els darrers dotze mesos i que es tracta d’un patró molt estès sobretot entre els homes de 25 a 34 anys.

En total, este 2016 s’han atès 2.147 persones entre els deu centres que Projecte Home té a Catalunya. “Les dades posen de manifest que, malauradament, els problemes de drogues no han disminuït a Catalunya”, sostenen des de Projecte Home. Per la seua banda, Oriol Esculies, director de Projecte Home Catalunya, ha reclamat que “ni la xarxa pública de drogues ni les entitats socials disposem de prou recursos per atendre bé a tothom”.