La cantant de l’Ampolla Anna Brull, nominada als ‘Oscar’ de l’òpera a Àustria

Es pot convertir en la primera catalana i espanyola en aconseguir el premi

La mezzosoprano de l'Ampolla Anna Brull durant una de les representacions d'El Barber de Sevilla a Graz.
La mezzosoprano de l'Ampolla Anna Brull durant una de les representacions d'El Barber de Sevilla a Graz. | Werner Kmetitsch
Sofia Cabanes
23 de juny del 2017
Actualitzat el 25 de juny a les 11:40h
Perseverança, sacrifici, talent i sobretot, moltes (però moltes) hores d’estudi. Quan veiem un músic d’alt l’escenari poques vegades ens en fem el càrrec del llarg camí que hi ha al darrera. El cas d’Anna Brull, nascuda a l’Ampolla fa 30 anys, n’és un gran exemple. Va començar de ben menuda estudiant piano i clarinet al Conservatori de Tortosa, va passar per l’ESMUC on va estudiar pedagogia del cant i va acabant formant-se com a mezzosoprano a Brussel·les (Bèlgica) i Lecce (Itàlia).

Fa 4 anys va tenir l’oportunitat de representar els seus primers papers d’òpera com a cantant professional, primer a Itàlia i posteriorment a Alemanya, França i Àustria. Este 2017, després d’haver interpretat el seu primer paper protagonista al teatre de Graz, el segon més important d’Àustria, amb Il Barbiere Di Siviglia (Gioachino Rossini) ha estat nominada en la categoria d’intèrpret revelació en els premis de Teatre Musical d’Àustria, considerats com els Oscar en l’escena de l’òpera, els musicals i la música de ballet al país de Mozart, els Strauss, Schubert i Haydn.
 

Brull ha interpretat el paper protagonista d'El Barber de Sevilla, Rosina. Foto: Werner Kmetitsch


El veredicte no es coneixerà fins este diumenge 25 de juny, però el mer fet d’arribar fins aquí, ja representa un gran reconeixement per a esta jove de l’Ampolla, que es pot convertir en la primera catalana i espanyola en aconseguir el premi. “Sempre he intentat seguir el meu somni, que és pujar d’alt d’un escenari per fer el que estic fent ara i que m’arribe esta nominació després d’haver aconseguit fer el meu primer paper protagonista és un reconeixement que em fa molt feliç. Només puc fer que agrair a tota la gent que ha cregut en mi tot este temps i també al teatre de Graz que m’ha donat l’oportunitat d’interpretar este paper”, expressa la jove mezzosoprano ebrenca, que actualment és integrant de la plantilla fixa del teatre.

 

Brull ha estat nominada pel seu paper, interpretat en la temporada 2015/2016, de Rosina, la protagonista femenina d’El Barber de Sevilla, un personatge que la cantant portava treballant des de feia dos anys i al qual, segons explica, va aconseguir “donar-li la volta”. “Es tracta d’una noia òrfena que viu amb un home vell, que es vol casar amb ella. Rosina és el prototip de dona dèbil i submisa, que coneix un jove guapo amb qui se’n vol anar. Jo vaig fer una versió d’una personatge forta, divertida i atrevida i crec que s’ha valorat el meu treball per això”, explica. D’esta obra, el teatre de Graz, una ciutat d’uns 300.000 habitants, en va fer 18 representacions, gairebé sempre amb la sala plena (més de 900 cadires). “Entre tots vam aconseguir fer una versió del Barber de Sevilla fresca, desenfadada i divertida, de la qual han gaudit des dels espectadors més menuts als més grans i que ha tingut un èxit notable de públic”, constata Anna.
 

Amb 'El Barber de Sevilla', representada en la temporada 2015/2016 a Graz, Anna Brull s'ha guanyat la nominació com a artista revelació. Foto: Werner Kmetitsch


L’any que ve Brull tornarà a representar el paper de  Cherubino a Les Noces de Figaro (Mozzart) el rol amb el qual va debutar als escenaris a Itàlia i que posteriorment va tornar a interpretar a Alemanya. Esta vegada, però, ho farà a Graz. També interpretarà, entre d’altres, el paper protagonista d’una òpera-tango d'Astor Piazzolla. (Maria de Buenos Aires) i un rol principal amb un altra òpera de Rossini, Il viaggio a Reims, (interpretant la Marquesa Melibea).  Tot indica, doncs, que Brull té un llarg camí per recórrer al centre d’Europa. “Entre Àustria, Alemanya i Suïssa es produeixen la gran majoria de les produccions d’òpera del món. Són països que consumeixen moltíssima música clàssica a tot arreu i és cert que aquí m’hi trobo molt a gust. M’agrada la qualitat de vida que tens com a cantant”, declara.

De moment, té feina assegurada fins al 2019. No obstant, no amaga que li faria il·lusió tenir oportunitats a Catalunya o a l’Estat i també gaudir de més temps a l’Ampolla. “Passo la major part de l’any fora, fent i desfent la maleta, però tinc molt present el meu poble. M’encantaria poder viure entre Àustria, on em puc desenvolupar com a cantant, i l’Ampolla”, reconeix.

El teatre Popular de Viena acollirà este diumenge l’entrega del Premi de Teatre Musical d'Àustria 2017. Serà en una gala que començarà a les 11 del matí i que repartirà premis en 17 categories d’òpera, opereta, musicals i de ballet, en obres representades durant la temporada 2015/16. Brull es disputa el guardó amb dos cantants més. El camí recorregut fins aquí, però, és ja tot un premi a una trajectòria esperançadora. 

Aquí una mostra del treball pel qual ha estat nominada: