gestió de l'aigua

Puigdemont inaugura la planta d'ozó del CAT a L’Ampolla, que substituïx el clor en el procés de potabilització

El president de la Generalitat lloa la "gestió" i el "tractament exemplar" de l'aigua que fa el CAT

per ACN , L'Ampolla, 21 de juny de 2017 a les 16:31 |
Carles Puigdemont escoltant les explicacions dels tècnics del CAT sobre la planta d'ozó | ACN
Aquesta informació es va publicar originalment el 21 de juny de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha inaugurat este dimecres la nova planta d'ozó del Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT) a l'Ampolla, on ha lloat la gestió i el tractament "exemplar" que en fa de l'aigua. La planta d'ozó és la primera del país que substiteix el clor en el procés de potabilització i que a més de millorar la qualitat de l'aigua, reduix l'impacte en el medi ambient i comporta un estalvi econòmic de fins a 200.000 euros anuals. Puigdemont ha recordat l'origen de CAT, nascut per abastir d'aigua de l'Ebre el Camp de Tarragona, i de com "de la necessitat extrema", segons ha afirmat, n'ha fet "avantguarda" sense renunciar a les exigències. El president ha destacat la captació "responsable" que fa el CAT d'un recurs essencial com és l'aigua, i del qual en fa un tractament amb totes les garanties.

Durant els parlaments, el president ha destacat que este tractament de l'aigua ho fa gent que, en un moment determinat, no tenia les necessitats cobertes. "Això diu molt del territori i de la gent que ho ha liderat", ha assegurat, tot destacat la creació d'una planta "modèlica" que permetrà un tractament exemplar "en benefici dels ciutadans i del país.


El president ha estat acompanyat en este acte inaugural pel delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarès; del director de l’Agència Catalana de l’Aigua, Jordi Agustí, i del president del CAT, Albert Abelló. També hi ha assistit el gerent del CAT, Josep Xavier Pujol, i els alcaldes de l'Ampolla, Francesc Arasa; de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros; i de Reus, Carles Pellicer.

Major eficiència en el procés de potabilització

La nova planta d’ozó del CAT, que consta de tres instal·lacions diferenciades, s'ha construït en terrenys de l'Estació de Tractament d'Aigua Potable (ETAP) de l’Ampolla. Amb una capacitat de tractament de 4 metres cúbics per segon (345.600 m3/dia), donarà servei a tot el sistema del Consorci d’Aigües de Tarragona: 62 ajuntaments i 26 indústries, que abasten el 85 per cent de la població de tota la demarcació de Tarragona i el 36 per cent del territori. En total 700.000 persones a l’hivern i prop d'1,5 milions durant els mesos d’estiu.

L'aplicació d’una desinfecció alternativa al clor respon a motius sanitaris, de qualitat, de seguretat industrial i econòmics. En primer lloc, la instal·lació permetrà eliminar els precursors de trihalometans i els compostos orgànics persistents. En segon lloc, prescindir de la utilització del clor en forma de gas permet augmentar la seguretat de les instal·lacions i dels treballadors ja que s’elimina el transport per carretera de matèries perilloses i la necessitat d’emmagatzemar este producte químic. Finalment, el nou sistema té avantatges econòmics importants: es calcula que permetrà estalviar fins a 200.000 euros anuals.

A part de buscar la major eficiència en el procés de potabilització de l’aigua, la nova planta ha permès fer front a l’obsolescència del sistema actual. I és que els generadors de diòxid de clor, amb més de 13 anys d’antiguitat, requerien una remodelació urgent valorada en més de 500.000 euros. Les obres de construcció, que es van adjudicar per un import de 7,1 milions d’euros, han anat a càrrec de la UTE Sorigué-Aquambiente, han durat 12 mesos i han costat prop de 4,9 milions.

 

Participació