La Guàrdia Civil limita les zones d'aparcament al Trabucador i provoca el malestar d'usuaris

Agents dels Seprona prohibeixen l'accés dels vehicles més enllà dels limits del camí que creua l'espai sota l'amenaça de denúncia

Cotxes aparcats en filera després que el Seprona advertís els usuaris.
Cotxes aparcats en filera després que el Seprona advertís els usuaris. | Cedida
Sofia Cabanes
20 de juny del 2017
Actualitzat el 21 de juny a les 10:27h
Amb l’arribada de la calor, la platja del Trabucador, uns dels espais més fràgils del Delta de l’Ebre, s’omple cada any de banyistes, sovint famílies senceres que arriben fins a peu de platja amb el seu cotxe.  És habitual, sobretot a la part de la mar de dins, la riba que dóna a la Badia dels Alfacs, veure grups de persones que arriben amb els seus cotxes  fins ben bé la vora de la mar amb tot d’instal·lacions casolanes fetes a base de tendals, per fer ombra, taules, cadires i fins i tot barbacoes portàtils o fogons per dinar i passar el dia. Es tracta ja d’una tradició que xoca, però, amb la protecció d’este fràgil espai natural.

Al setembre de l’any passat l’Ajuntament de la Ràpita va presentar un projecte de crear una base nàutica al Trabucador, que té entre els seus objectius ordenar i gestionar de forma sostenible l’accés a la zona. Entre les possibilitats, s’hi contempla un control de l’accés rodat per a la temporada de l’any amb més afluència. 

Mentre este projecte no es fa realitat, però, la Guàrdia Civil ha començat a prendre mesures contundents en este espai, atenent a allò que disposa la Llei estatal de Costes, un fet que este darrer cap de setmana mateix va provocar al malestar entre els habituals a la zona.
 

Els usuaris van haver d'improvitzar els seus campaments casolans sense els cotxes. Foto: Cedida



Segons han relatat testimonis a l’aguaita.cat, Agents del Servei de Protecció de la Natura (Seprona) de la Guàrdia Civil van fer aparcar els cotxes en filera al llarg de tot el camí que travessa la barra del Trabucador i van prohibir que els vehicles traspassessen el límit del camí sota amenaça d’interporsar denúncies. Això va provocar situacions de confusió, retencions (pel fet que amb prou feines podia passar un vehicle per sentit al llarg de la via) i fins i tot algun cotxe va quedar estacat a l’arena.

Els agents van recordar als usuaris de la platja que just a l’entrada d’este espai hi ha un cartell que informa sobre la prohibició d’aparcar. Un cartell, no obstant, que ja fa força temps que hi és i que, pel que sembla, fins ara s’hi havia fet la vista grossa sobre les seues repercussions.

La Guàrdia Civil s’empara en allò que disposa la llei estatal de Costes, segons la qual s’ha de respectar una zona de servitud de 100 metres, des de la vora de la mar, lliure de qualsevol construcció o aparcament, un fet que, ni tan sols aparcant els cotxes al camí es pot complir per l’estretor de la barra del Trabucador. A banda d'advertir els usuaris d'esta platja rapitenca també es va fer el mateix a la zona de l'Eucaliptus, a Amposta.

La polèmica per tant, està servida i ni tant sols s’ha donat oficialment el tret d’inici a l’estiu. Este diumenge, algun cotxe va quedar estacat a l’arena com a conseqüència de les maniobres d’aparcament i els habituals para-sols i tendals muntats al voltant dels cotxes a la vora de l’aigua es van quedar sense els vehicles. 
 

Un cotxe va quedat estancat a l'arena quan maniobrava per aparcar al camí. Foto: Cedida