La Plataforma del Sénia anima la ciutadania a participar en el judici popular contra el projecte Castor

L'organització, que va celebrar dissabte una assemblea, ha organitzat un bus gratuït per desplaçar-se a Barcelona des d'Alcanar

Imatge d'arxiu d'activistes amb pancartes per un judici popular al Castor.
Imatge d'arxiu d'activistes amb pancartes per un judici popular al Castor. | ACN
ACN
11 de juny del 2017
Actualitzat el 12 de juny a les 10:05h
La Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia ha celebrat este dissabte al vespre una assemblea on ha fet una crida a la participació al judici popular contra el projecte Castor que se celebrarà dissabte vinent a Barcelona. Al judici, de caràcter simbòlic, estan cridats com a acusats Florentino Pérez, com a president d'ACS, accionista majoritari d'Escal UGS; el Ministeri d'Indústria i el Banc Europeu d'Inversions. La Plataforma ha organitzat un autobús gratuït per tots aquells que vulguen desplaçar-se des d'Alcanar a Barcelona. Segons ha explicat el portaveu Evelio Monfort, al judici es posaran damunt la taula "totes les incongruències i procediments que s'han fet malament des del primer dia" i que es veurà que "el poble tenia raó". Tot, després que el jutge de Vinaròs acordés la setmana passada prorrogar 18 mesos més la instrucció del cas Castor després de l'informe del MIT.

Monfort ha explicat que al judici popular estan invitades les parts responsables –cridades com a acusades- i ha manifestat que, si ho volen, poden acudir amb els seus advocats a defensar-se, però ha advertit que "al final, el que es veurà és que el poble tenia raó". El jurat estarà format per experts en dret i corrupció com l'exdiputat de la CUP David Fernández, David Bondia, Marco Aparicio, l'economista Miren Etxezarreta i Ricardo Vargas del Transational Institute. Els testimonis, la Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia i l'associació d'afectats APLACA, han obert una campanya d'adhesions a l'acusació juntament amb l'Observatori del Deute en la Globalització que acabarà el divendres.

A l'assemblea també s'ha informat dels darrers detalls sobre el cas, un cop conegut l'informe del MIT sobre les causes dels terratrèmols. És en este apartat on la Plataforma ha defensat, de nou, que es facen estudis que garantisquen el desmantellament de la planta i la reclamació al ministre d'Indústria: "que els ciutadans no hagen de pagar el que ha fet malament l'empresa, en període de proves", apunta Monfort.

Finalment, a l'assemblea es va posar sobre la taula la manifestació festiva que planeja la Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia de cara el setembre, quan celebraran el desè aniversari. "Ho farem reivindicant a manta el que estem fent: ja hem enterrat dos vegades al Castor; ens ha ressuscitat dos cops però a la tercera anirà a la vençuda", ha comentat el portaveu de l'organització. "Esta és la part festiva d'una reivindicació on diem: ni volem pagar, ni tenim perquè pagar; i sobretot perquè desmantellen això i s'acabe el perill que pot tindre", ha dit.

A la trobada hi va participar també la plataforma Trens Dignes i el moviment per una autopista gratuïta, que podrien sumar-se a l'acte reivindicatiu del setembre, al qual també s'hi podria afegir, en clau de les Terres de l'Ebre, Òmnium Cultural.