Representants de la campanya pels sediments reclamen accions clares i immediates al Delta

Reunió amb la Comissió de Medi Ambient del Parlament per exigir al Govern que pressione a l'Estat per aturar la regressió i l'enfonsament del delta de l'Ebre

Membres de la Campanya pels Sediments a les portes del Parlament, este dimecres.
Membres de la Campanya pels Sediments a les portes del Parlament, este dimecres. | ACN
ACN
08 de juny del 2017
Actualitzat a les 14:50h
Els representants de la 'Campanya pels Sediments' es van reunir ahir dimecres amb la Comissió de Medi Ambient del Parlament de Catalunya per exigir al Govern que pressione a l'Estat per aturar la regressió i l'enfonsament del delta de l'Ebre a causa de la manca de sediments. El membre de la Campanya pels Sediments i de la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE), Manolo Tomàs, va reclamar al govern català que actue com a "element de pressió" cap a l'Estat perquè "dotwn de pressupost els treballs per millorar els sistemes d'embassaments", així com per pressionar a la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) perquè "assumisca les seues responsabilitats i els seus deures amb la desembocadura del riu". "Necessitem sensibilitat política i, sobretot, passar de les declaracions a l'actuació directa, clara i immediata", va afegir Tomàs.
Tomàs va apuntar que "és una evidència que el Delta patix regressió a causa de la manca de sediments". D'esta manera, la 'Campanya pels Sediments' pretén "modificar la gestió del riu, perquè tots els sediments retinguts en els embassaments puguen anar cap al Delta i aturar l'enfonsament", ja que "científicament s'ha demostrat que és possible si s'actua ara", segons va afegir el membre de la Plataforma.

Pel que fa a la Generalitat, Tomàs reclama que "comence a treballar concretament", ja que és l'òrgan que té "la màxima responsabilitat sobre el territori". "Demanem al Govern que comence a practicar polítiques per permetre que els sediments arriben al Delta", va apuntar. Paral·lelament, demanen que actface pressió davant els organismes competents de l’Estat. A escala estatal, els membres de la Campanya pels Sediments exigixen que s'active mitjançant partides pressupostàries la modificació de la gestió dels embassaments per tal que es puguen treure els sediments retinguts i així arriben al Delta. Amb tot, s'aconseguiria "més capacitat dels embassaments per regular l'aigua", ja que com menys terra, "més capacitat per poder tindre aigua per turbinar i regar" i, al mateix temps, "sediments necessaris per poder aturar l'enfonsament de l'Ebre", afegia Tomàs.