L'Organització Meteorològica Mundial reconeix l'Observatori de l'Ebre com estació centenària

El consell executiu de l'entitat reconeix també les estacions del Retiro de Madrid, de Daroca de Madrid i d'Izaña de Tenerife

Redacció
05 de juny del 2017
Actualitzat a les 17:13h
Imatge d'arxiu de l'Observatori de l'Ebre, a Roquetes.
Imatge d'arxiu de l'Observatori de l'Ebre, a Roquetes. | Observatori de l'Ebre
La continuïtat de l'activitat un segle després de la seua fundació —el 1904— li ha valgut a l'Observatori de l'Ebre de Roquetes el reconeixement d'estació centenària d'observació meteorològica de l'Organització Meteorològica Mundial (OMM). El consell executiu de l'entitat, en la seua 69ena edició, ha reconegut l'organisme ebrenc juntament amb les estacions del Retiro de Madrid, en funcionament des de 1893; de Daroca (Saragossa), des de 1909; i d'Izaña (Tenerife) oberta des de 1916. L'Estat espanyol és l'únic amb quatre observatoris distingits en esta convocatòria, on se n'han reconegut 60. Les estacions centenàries formen part de l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) una xarxa de més de 3.000 estacions que recaven informació climatològica bàsica.

Amb este reconeixement, l'OMM vol posar de relleu el paper d'estes estacions meteorològiques centenàries i ajudar als països membres a mantenir-les —algunes estan en risc de tancament o de pèrdua de les normes bàsiques d'observació—, segons ha informat el Ministeri d'Agricultura en un comunicat. 

Els criteris per ser reconegudes com a estacions centenàries són que face com a mínim cent anys que es van fundar, que seguisquen funcionant, que els períodes d'inactivitat no siguen superiors al 10% del temps —excloent els moment de conflicte i desastres naturals—, i que l'estació no haja sofert reubicacions que afectessen les característiques climatològiques inicials. També han de complir criteris que garantisquen l'obtenció de dades d'alta qualitat i la continuïtat de l'activitat a l'estació. 

L'OMM destaca que estes estacions són "patrimoni climàtic de gran valor en la vigilància i l'adaptació al canvi climàtic".

L'Observatori de l'Ebre

L'Observatori de l'Ebre de Roquetes va ser fundat l'any 1904 per la Companyia de Jesús i compta amb 109 anys complets i 2 incomplets de recollida de dades de precipitacions, i 111 anys complets i només 1 incomplet de registres de temperatures. Està ubicat a 50 metres d'altitud, molt prop del delta de l'Ebre. S'hi estudien i observen fenòmens geofísics i és un institut universitari de la Universitat Ramon Llull i un centre coordinat del Consell Superior d'Investigacions Científiques.

El Patronat de la Fundació està format per l'Ajuntament de Roquetes, l'Agència Estatal de Meteorologia, l'Ajuntament de Tortosa, el Consell Superior d'Investigacions Científiques, el Departament d'Economia i Coneixement de la Generalitat, el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, la Diputació de Tarragona, l'Institut Geogràfic Nacional i el Servei Meteorològic de Catalunya.