Un projecte liderat per la UB validarà un centenar de línies d'arròs tolerants a la salinitat

El projecte de finançament europeu NEURICE ha començat a monitoritzar la salinitat de quatre camps salins del delta de l'Ebre per fer assajos de camp amb noves varietats

Inundació amb aigua salada per lluitar contra el caragol maçana en un camp d'arròs al terme de Sant Jaume d'Enveja .
Inundació amb aigua salada per lluitar contra el caragol maçana en un camp d'arròs al terme de Sant Jaume d'Enveja . | ACN / J. Marsal
ACN
05 de juny del 2017
Actualitzat a les 11:50h
El projecte, de finançament europeu NEURICE ha començat a monitoritzar la salinitat de quatre camps salins del delta de l'Ebre per fer assajos de camp amb noves varietats d'arròs tolerants a la salinitat. Liderat per la Universitat de Barcelona (UB), s'està obtenint la llavor d'un centenar de línies d'arròs seleccionades de milers de creuaments entre arròs del Delta i les varietats més tolerants a la salinitat. Este hivern seran avaluades en assajos hidropònics i les millors seran testades en camps salins i no salins durant les campanyes 2018 i 2019. La sembra de l'arròs en sec, sense inundació, retarda la presència de la plaga del caragol maçana però genera problemes de salinitat, de la mateixa manera que ho fa la inundació dels camps amb aigua del mar. El projecte NEURICE, on hi participen centres de recerca de sis països diferents, està coordinat per la UB i hi participen l'IRTA, el CRAG i empreses catalanes.

Les noves línies d'arròs s'estan desenvolupant als hivernacles de la UB. Durant uns mesos es controlarà la salinitat de l’aigua i del sòl dels camps d'arròs, l'alçada de la làmina d'aigua i la salinitat de l'aigua a l'entrada i a la sortida dels camps per fer-ne un seguiment precís. Està previst que a la campanya vinent ja es puguen plantar les noves línies d'arròs per a ser avaluades en camps tant salins i com no salins.

Els assajos de camp estan coordinats per l'IRTA d'Amposta i la Cámara Arrossera del Montsià, i formen part del projecte de finançament europeu NEURICE, liderat per la UB. El projecte compta també amb la important participació del Centre de Recerca en Agrigenòmica (CRAG) i l'empresa d'enginyeria IRIS, entre altres socis internacionals. L'objectiu del projecte és desenvolupar varietats d'arròs amb valor comercial, cultivables en climes mediterranis i que puguen créixer en condicions de salinitat elevada.

Al delta de l'Ebre la plaga del caragol maçana obliga a buscar estratègies per evitar que els animals es mengen les plantes joves. A banda de la inundació amb aigua de mar, una altra estratègia és la sembra en sec de l'arròs, ja que sense aigua, el cargol resta inactiu. Un dels problemes que presenta este últim mètode, però, és que sense aigua augmenta la salinitat del sòl. La possibilitat de cultivar varietats amb una alta tolerància a la salinitat permetria no només ajudar a eradicar la plaga mitjançant la inundació amb aigua de mar, sinó que també ajudaria a instaurar la estratègia de la sembra en sec de l'arròs.

A banda de la plaga del caragol, la disminució de la productivitat dels camps a causa de la sal és una de les principals preocupacions dels productors. Este problema és ocasionat principalment per la intrusió marina als terrenys costaners degut a la regressió del Delta per manca de sediments combinat amb el canvi climàtic, pel que les zones de cultiu d'arròs, principalment deltes, són molt vulnerables. Els assajos amb les noves varietats es faran també en zones arrosseres de França i Itàlia on es patixen també els problemes de la salinitat i alhora s'estan preparant per la possible arribada del caragol maçana.

Paral·lelament, la UB està realitzant un estudi proteic de la varietat d'arròs més tolerant a la salinitat del món per tal de determinar el mecanisme que permet que estes plantes puguen créixer en entorns de salinitat molt elevada.