L’Ametlla prepara la Festa del Mar amb una exposició sobre naufragis, una trobada de vela llatina i altres activitats

El recinte portuari s'omplirà amb 58 embarcacions de vela tradicional vingudes d'arreu de Catalunya, Euskadi i França

A la trobada de Vela Llatina hi assistiran vaixells com el Santa Eulàlia, el Sant Ramon o el Ciutat de Badalona, que es podran visitar durant el cap de setmana.
A la trobada de Vela Llatina hi assistiran vaixells com el Santa Eulàlia, el Sant Ramon o el Ciutat de Badalona, que es podran visitar durant el cap de setmana. | Cedida
Redacció
05 de juny del 2017
Actualitzat a les 11:25h
L'Ametlla de Mar serà celebrarà el pròxim cap de setmana, entre els dies 9 i 11 de juny, la 4a edició de la Festa del Mar organitzada per l'Ajuntament i la Federació Catalana per a la Cultura i el Patrimoni Marítim i Fluvial (FCCPMF). El recinte portuari s'omplirà amb 58 embarcacions de vela tradicional vingudes d'arreu de Catalunya, Euskadi i França.

L'objectiu principal de la Festa és fer valdre el patrimoni marítim que hi ha a la costa d'esta població del Baix Ebre. És per este motiu que al moll de ponent s'instal·laran estands on conèixer més de prop el món de la mar, la vela llatina, el busseig i la pesca, alhora que les tradicions associades. La inauguració oficial serà dissabte 10 al matí, i comptarà amb la presència de Pilarín Bayés que serà la padrina de l'acte.

Una exposició mostrarà els naufragis de la Primera Guerra Mundial
El patrimoni submarí del Golf de Sant Jordi veu la llum en l'exposició que s'ha instal·lat al Centre d'Interpretació de la Pesca (CIP). Coincidint amb el centenari dels enfonsaments de la majoria dels derelictes trobats, entre 45 i 105 metres de profunditat, els visitants podran conèixer la història i, gràcies a un documental, veure l'estat actual d'estos vaixells, que van ser utilitzats com a transport militar i de càrrega.

“Fem realitat un somni treballat des de fa molts anys, perquè és molt important explicar qui com, com som i quina és la nostra història”, ha subratllat l'alcalde, Jordi Gaseni, que també ha destacat no només es mostra una part de la història local, sinó també de tot el país. Precisament, la voluntat de l'Ajuntament és aconseguir més patrimoni, amb les aportacions de materials dels ciutadans, per fer créixer esta exposició.

El vaixell més proper a la costa de l'Ametlla de Mar, el Cavour (el Correu), pren el protagonisme. Una maqueta elaborada per l'Associació d'Amics del Museu Marítim de Barcelona, presidix la sala dedicada als naufragis, alhora que un equip de submarinistes instal·larà una placa commemorativa al vaixell el pròxim dissabte 10. Conjuntament, hi ha un espai dedicat al modelisme naval, on es poden veure reproduccions d'embarcacions de vela llatina.

Dins de les activitats de la Festa del Mar, també es presentarà un documental elaborat per l'historiador i documentalista submarí, Josep Maria Castellví. 'Històries del Ferro. Els Bussos Ferrovellers a la Cala' explica la història dels caleros que es guanyaven la vida, durant les dècades dels 50 i els 60, desballestant els vaixells enfonsats i traient-hi el ferro. L'estrena serà dissabte 10 a la tarda, i comptarà amb el testimoni d'un dels bussos, Antonio Cabal.
La vinculació dels caleros amb els enfonsaments és molt destacable. Castellví considera que “qui ho va viure molt de prop és la gent del poble, de la costa del Golf de Sant Jordi” perquè quan s'enfonsava un vaixell, “la gent rescatava els tripulants, que s'estaven uns dies al poble i marxaven cap als seus països, però el record es quedava aquí”.

El Golf de Sant Jordi serà escenari d'una nova trobada de Vela Llatina
Prop d'una seixantena d'embarcacions provinent de la costa occidental de la Mediterrània, i també del nord de la península, participaran en la dotzena trobada anual que realitza l'Associació de Vela Llatina La Cala. L'edició d'enguany es considera la més important que s'haurà fet mai al litoral català, perquè hi assistiran vaixells com el Santa Eulàlia, el Sant Ramon o el Ciutat de Badalona, que es podran visitar durant el cap de setmana.

Les embarcacions salparan des del port de l'Ametlla de Mar dissabte 10 al migdia per fer una navegada pel golf, i diumenge 11 realitzaran diverses maniobres pel recinte portuari fent una demostració al públic. Paral·lelament, el mateix dia l'Estació Nàutica Costa Daurada realitzarà diverses activitats nàutiques al port pesquer. Els més joves podran provar algunes de les propostes que oferixen les empreses de turisme actiu de la població.

“Fins ara parlàvem de patrimoni marítim sobre l'aigua, d'embarcacions, d'espais portuaris, de costes. Però el patrimoni ja no és cosa d'avis, sinó que s'està convertint en un interès turístic molt fort”, destaca el president de la FCCPMF, Andreu Clarós, que també presideix l'associació de vela llatina calera. “Hem engegat este procés i és molt important per La Cala, per Catalunya i pel món patrimonial”, remarca.
 
Fideus Rossejats i Peix Blau, protagonistes en l'àmbit gastronòmic
La Festa del Mar coincideix amb les Jornades Gastronòmiques dels Fideus Rossejats i el Peix Blau. 9 restaurants oferixen menús amb estos productes per preus entre 25 i 30 euros per persona, i 12 bars de la població participen en la ruta de la Tapa Blava on es pot tastar una tapa i beguda per 2,5 euros. Omplint la butlleta amb els segells de cinc bars diferents, s'optarà a guanyar un sopar doble en un restaurant local o un dels Tuna Tour doble que se sortejaran.

El plat fort serà la 23a Diada dels Fideus Rossejats el diumenge 11 al matí. Una quarantena de cuiners amateurs elaboraran este típic plat mariner, i concursaran per endur-se un dels sis premis. Les persones que s'acosten al port pesquer tindran l'oportunitat de degustar-los, així com acompanyar-los de vins de la DO Terra Alta. A més, els visitants podran gaudir d'una zona gastronòmica, on podran degustar tapes elaborades per la Confraria de Pescadors. 
 

La roda de premsa per presentar les activitats que es duran a terme entre els dies 9 i 11 de juny. Foto: Cedida