L'Observatori de l'Ebre participa en l'elaboració de l'última versió del model de referència de la ionosfera

La revista 'Space Weather' de la Unió Americana de Geofísica publica l'article del que és coautor el director del centre d'investigació ebrenc

Redacció
01 de juny del 2017
Actualitzat a les 17:42h
L'Observatori de l'Ebre, a Roquetes.
L'Observatori de l'Ebre, a Roquetes. | Observatori de l'Ebre
La nova versió del model internacional de referència de la ionosfera (IRI-2016) incorpora contribucions de l'Observatori de l'Ebre. La revista Space Weather, de la Unió Americana de Geofísica (AGU, en les seues sigles en anglès), ha publicat l'article del nou model del qual David Altadill, director de l'Observatori de l'Ebre, n'és coautor. El model inclou un nou codi que permet assimilar mesures observades en temps real i permet apropar el model matemàtic d'informació observada a la realitat observada. Les millores fan evolucionar l'IRI d'un model de predicció climatològica —capaç de reproduir les condicions habituals de la ionosfera— cap a un model meteorològic —capaç de reproduir les condicions actuals de la ionosfera terrestre—.

Un paràmetre important per descriure l'estat de la ionosfera és l'altura del màxim de densitat electrònica. El nou model IRI-2016 conté dos formulacions per calcular esta altura i l'opció recomanada és la que ha elaborat l'Observatori de l'Ebre.

L'IRI és el model estàndard de la ionosfera terrestre i està reconegut en una norma ISO. El model, promogut pel Comitè per a la Recerca Espacial (COSPAR) i la Unió Internacional de Ciències de Ràdio (URSI), es pot consultar per Internet i supera els 5 milions de visites al mes.

La ionosfera és la part de l'atmosfera terrestre que té càrregues elèctriques lliures. El coneixement del seu estat és molt important en molts àmbits, com per exemple, per a l'estudi dels impactes de l'activitat solar sobre la Terra o per a les radiotelecomunicacions.