Urbanisme beneïx la reformulació del planejament de l'Ametlla de Mar després de la suspensió judicial

El text refós aprovat per la CUTE permetrà el consistori disposar d'un nou POUM, deixant per més endavant la modificació dels sectors conflictius

Imatge d'arxiu de L'Ametlla de Mar.
Imatge d'arxiu de L'Ametlla de Mar. | Sílvia Berbís
ACN
25 de maig del 2017
Actualitzat a les 21:24h
La Comissió d'Urbanisme de les Terres de l'Ebre (CUTE) ha aprovat el text refós que reformula el Pla d'Ordenació Urbanística de l'Ametlla de Mar (Baix Ebre), suspès per dos sentències del Tribunal Suprem fa any. Un cop es publique este text durant les pròximes setmanes al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC), el municipi tindrà un planejament actualitzat i dixarà d'estar regit pel de 1992, que va tornar en vigor arran de les resolucions judicials. Per aconseguir-ho, tant Urbanisme com l'Ajuntament han acordat dixar al marge, amb la previsió d'emprendre la seua modificació durant els pròxims mesos, sectors de desenvolupament conflictius –Port Olivet, Artilleria i Bon Repòs-, alguns dels quals havien estat objecte dels litigis per part de promotores immobiliàries que van acabar portant a la suspensió del POUM aprovat el 2010.

El director general d'Urbanisme, Agustí Serra, ha subratllat que el nou text refós no només permet donar compliment als requeriments judicials sinó que, a més, "s'apropa i s'assimila molt" al que va suspès per les sentències. Tant la Generalitat com el consistori temien que esta decisió obligués a reiniciar tot el procediment per aprovar de cap i de nou un nou POUM. "Per sort, la interpretació jurídica no suposava, com en altres casos de municipis de Catalunya, haver de tornar a començar de zero sinó reprendre el tràmit des del moment que la CUTE fa la primera aprovació definitiva, abans del procés administratiu de recursos i textos refosos", ha precisat Serra a la finalització de la reunió.

Un cop esmenada la qüestionada legalment tramitació administrativa -el text va ser aprovat el 2008 però pendent de modificacions posteriors que van ser recorregudes als tribunals-, aprovat per la CUTE i un cop hagi aparegui publicat DOGC el text, el municipi podrà dixar enrere "l'expansionista" planejament de 1992, al qual havia retornat per imperatiu legal, un fet que, segons Serra, havia generat una "situació d'alarma". "D'entrada, passem d'un pla obsolet del 92 a tenir una sèrie d'avantatges i millores amb un text refós que es podrà convertir en el POUM de 2017", ha celebrat, per la seua banda, l'alcalde de l'Ametlla de Mar, el republicà Jordi Gaseni.

Per aconseguir escurçar amb èxit el feixuc camí procedimental, Urbanisme i el consistori, que han treballat conjuntament per buscar una solució, han optat per la via de dixar al marge d'este nou document de planejament les correccions que requerixen tres sectors de desenvolupament conflictius que, en bona mesura, es troben en l'origen de l'enrenou legal. Els contenciosos presentats pels promotors dels sectors de Port Olivet i Artilleria, de fet, van acabar ocasionant la suspensió del Suprem. En el primer cas, la promotora Port Olivet 2001 va presentar un contenciós administratiu després que el consistori governat pel CiU, que d'entrada preveia construir uns 700 habitatges en esta zona de costa, va limitar i intentar traslladar l'aprofitament cap a l'interior per, finalment, apostar per la renaturalització de l'espai. En el cas d'Artilleria, inicialment amb uns 45 'habitatges previstos al nord del nucli urbà, la societat Eco Cala va recórrer la qualificació de l'espai com a zona verda.

De fet, i just este dimecres a la nit, abans de la reunió de la CUTE, el ple de l'Ajuntament de l'Ametlla de Mar va aprovar la suspensió potestativa d'estos dos desenvolupaments així com del sector Bon Repòs. Esta última, una operació urbanística que havia de permetre que els terrenys d'un hotel en ple nucli urbà es convertissin en parc a canvi del pagament d'uns 600.000 euros, la qualificació per construir deu apartaments en un espai adjacent i, especialment, la permuta per uns terrenys de Marina Sant Jordi qualificats com a equipaments per construir 233 apartaments. L'acord impulsat també per l'anterior govern municipal convergent va ser declarat il·legal pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya arran del contenciós d'una associació veïnal.

L'acord del ple, segons remarca Gaseni, permet el consistori dixar en suspens qualsevol llicència urbanística i expedients de desenvolupament al llarg d'un any per poder, així, implementar les modificacions i correccions acordades amb Urbanisme. La idea de la mateixa Generalitat i de l'Ajuntament és alliberar totes estes àrees de qualsevol aprofitament urbanístic, deixar-les al marge de futurs desenvolupaments, segons han confirmat tant Serra com l'alcalde. El director general d'Urbanisme, de fet, ha recordat que la fórmula dels planejaments "discontinus", les permutes per traslladar l'edificabilitat d'alguns sectors del nucli urbà a altres parts del terme municipal són pròpies "d'un altre temps", tal i com les diferents sentències contràries s'han encarregat de reiterar.

Este trencaclosques de planejaments interromputs, drets urbanístics permutats i quotes urbanístiques anteriorment cobrades pel consistori serà, a partir d'ara, un dels grans maldecaps del consistori calero un cop dispose del nou planejament publicat. "No els podem dixar fora de planejament perquè hi ha una sèrie de drets adquirits", assumix Gaseni. Este escenari obligarà l'Ajuntament a negociar amb els propietaris i tenidors dels drets una sortida viable que no malmeta encara més les fortament malmeses finances municipals, que acumulen uns 45 milions de deute dels anteriors mandats. "No podem fer front a reclamacions milionàries. Intentarem pactar-ho tot dins del possible i dins d'una lògica", ha advertit. L'alcalde, a més, ha refermat també, un cop entre en vigor el nou text refós, la necessitat de tramitar les mesures transitòries per regular les fosses sèptiques de Tres Cales i Calafat amb l'objectiu final d'acabar dotant estes urbanitzacions d'una depuradora d'aigües residuals pendent des de fa dècades.