Informe favorable a l'avanç del nou planejament municipal de Deltebre

Limita el creixement al sòl ja classificat com a urbà, presta especial atenció a la preservació del teixit i les tipologies d’habitatge pròpies del delta, i inclou mesures de mitigació del canvi climàtic

Redacció
25 de maig del 2017
Actualitzat a les 21:10h
Mapa de Deltebre.
Mapa de Deltebre. | Cedida
La Comissió territorial d’urbanisme de les Terres de l’Ebre, presidida pel director general d’Ordenació del Territori i Urbanisme, Agustí Serra, ha emès avui un primer informe favorable a l’avanç del Pla d’ordenació urbanística municipal (POUM) de Deltebre. El POUM recull la singularitat del municipi, creat el 1977, que ocupa més de 106 km2 i se situa només a 6 metres per sobre del nivell del mar. Tot el seu terme està integrat per terrenys del delta de l’Ebre, fet que implica que tot el sòl es troba protegit i, a més, situat en zona inundable.
 
L’Ajuntament de Deltebre va iniciar la tramitació d’un POUM l’any 2007, que no es va arriba a completar i que s’emmarcava en un moment d’expansió econòmica, preveient grans desenvolupaments que, anys després, es veuen injustificats. “El POUM que ara impulsa es basa en el reciclatge urbà front les noves extensions, en la justificació econòmica i social dels creixements i en defensar les característiques pròpies del municipi en comptes d’un model estàndard”, segons la nota depremsa emesa per la Generalitat.
 
Respecte al teixit històric
El Pla limitarà el nou creixement a l’àrea que ja està classificada com a sòl urbà, adaptant-la a les tipologies d’habitatge que millor s’adapten a la forma de vida del delta. Les noves expansions consideraran els espais buits entre els nuclis històrics de la Cava i Jesús i Maria. El POUM impulsarà la recuperació de les edificacions històriques del municipi per nous usos econòmics complementaris a l’agricultura tradicional.
 
L’avanç aposta per actualitzar la jerarquització de la xarxa viària de Deltebre i pel reconeixement de tres eixos longitudinals, com són el central, el passeig del riu i el conjunt format per la carretera i el canal. Estos eixos es definiran i potenciaran, amb funcions diferents.
 
Atenció als condicionants ambientals
A més, el document presta especial atenció als aspectes ambientals, vetllant perquè el planejament incorpore mesures per pal·liar els riscos d’inundabilitat i per mitigar els efectes del canvi climàtic en un emplaçament tan sensible com el delta de l’Ebre.
 
Pel que fa als espais oberts, el POUM es fixarà sobretot en les àrees situades entre els assentaments i els espais naturals, que es veuen com les més indicades per acollir usos agroindustrials. L’avanç de POUM vol incrementar el sistema d’espais lliures tant a l’interior del nucli urbà com al seu entorn, emfasitzant l’atenció a les dos façanes de Deltebre: el riu al costat sud i la carretera i el canal al costat nord.
 
L’Ajuntament vol també definir un conjunt de rutes paisatgístiques per enllaçar els punts d’interès del municipi, dotant-les de serveis que es podrien ubicar en construccions rurals. L’apartat de mesures ambientals es completa amb la recuperació de la vegetació de ribera, que tindrà un tractament diferent depenent si és una àrea urbana o rústica i, en este últim cas, si és accessible per la ciutadania o plenament natural.
 
Finalment, el nou planejament afavorirà el trasllat de les activitats econòmiques poc compatibles amb l’ús residencial al sector industrial al nord de la carretera i també reconeix al nucli de Riumar la seva vocació turística.