La Ribera d'Ebre exigix millores a la línia R15 després del nou descarrilament d'este dimecres a Ascó

Alcaldes del territori i el Consell Comarcal han criticat «durament» la situació de la línia ferroviària

El tren de mercaderies que ha descarrilat este dimecres a la línia R-15.
El tren de mercaderies que ha descarrilat este dimecres a la línia R-15. | Cedida
Redacció
24 de maig del 2017
Actualitzat a les 20:21h
El tercer descarrilament en poc temps d'un tren de mercaderies a Ascó ha provocat que alcaldes del territori i el Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre hagen criticat durament la situació de la línia ferroviària R15 al seu pas per la comarca, i més concretament entre este municipi i Móra la Nova, segons ha informat l'ens comarcal en un comunicat.

Els fets han tingut lloc minuts abans de dos quarts d'11 del matí. El comboi que ha patit l'incident anava en direcció a Tarragona quan, uns metres abans d'arribar a l'estació d'Ascó, ha descarrilat. Això ha provocat que la línia quedés tallada, afectant la circulació de trens i obligant a traslladar els passatgers en autobús fins a l'estació de Móra la Nova.
El nou descarrilament ha indignat un cop més al territori, i s'han succeït les reaccions  denunciant la falta d'inversions i de compromís per part del Ministeri i ADIF. L'alcalde d'Ascó, Josep Maria Buixeda; la presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre i alcaldessa de Vinebre, Gemma Carim, i el diputat provincial i alcalde de Móra d'Ebre, Joan Piñol, han reivindicat la millora urgent d'este tram per la importància que té dins del Pla d'Emergències Nuclear (PENTA) i pel mal estat en què es troba en l'actualitat.

L'alcalde d'Ascó ha recordat que el pla d'emergències contempla en el seu nivell 3 l'evacuació de la població, tant per carretera com per tren, i que "per línia ferroviària seria inviable, ja que els trens d'Ascó a Móra la Nova tarden més de 20 minuts per fer un trajecte de 15 quilòmetres". A més, ha afegit que "hi ha trams de via que els trens han d'anar a 30 km/h".

En este sentit, Buixeda ha recordat que ahir dimarts hi va haver un incident a la central nuclear d'Ascó, i ha remarcat que "estan cansats de reclamar al Ministeri d'Interior i al de Foment més inversions al territori, tant a escala humana com d'infraestructures". També ha insistit en la "peculiaritat" de la zona, ja que té dos centrals nuclears. L'alcalde d'Ascó ha aprofitat per reclamar als sis diputats que té la província de Tarragona al Congrés que prenguen consciència de la situació de la comarca i els ha instat a "que vinguen i vegen les mancances que té el territori".

Per la seua banda, la presidenta comarcal ha denunciat la situació d'abandonament, i ha reivindicat novament les inversions previstes en esta "infraestructura bàsica pel territori, donat que transcorre per dins de dos centrals nuclears i una indústria química". Carim ha exigit que Madrid complisca el compromís d'invertir els 23 milions d'euros previstos per la R15 en el Pla d'Actuacions Prioritàries 2014-2016 que ja es van reclamar fa més d'un any, quan el Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre va fer front comú amb la Generalitat i els seus homòlegs de la Terra Alta i el Priorat per aconseguir "un servei digne per a la gent dels nostres pobles, que minimitze el risc i garantisca la seguretat", ha conclòs.