El Montsià, part d'un projecte de recerca per revertir la desacceleració econòmica de zones perifèriques

La Universitat de València ha escollit la comarca per la debilitat del seu mercat de treball, la manca de xarxes empresarials i el declivi d'activitats industrials

Es considera que el Montsià encaixa en este estudi per la debilitat del mercat de treball local, la manca de xarxes empresarials i el declivi d'activitats industrials anteriors.
Es considera que el Montsià encaixa en este estudi per la debilitat del mercat de treball local, la manca de xarxes empresarials i el declivi d'activitats industrials anteriors. | Europa Press
Redacció
22 de maig del 2017
Actualitzat a les 20:07h
La comarca del Montsià ha estat escollida per formar part d'un projecte de recerca a escala europea amb l'objectiu de frenar la desacceleració econòmica i revertir la "marginalització" de les zones perifèriques interiors. El projecte, liderat i coordinat pel Grup de Recerca Local Sustainalbility de l'Institut Interuniversitari de Desenvolupament Local de la Universitat de València (IIDL-UV), proposa mitigar estes situacions amb l'aplicació de polítiques de cohesió de la Unió Europea. L'IIDL-UV considera que el Montsià encaixa en este estudi per la debilitat del mercat de treball local, la manca de xarxes empresarials i el declivi d'activitats industrials anteriors. També s'ha tingut en compte la dependència de les indústries tradicionals i els problemes o disfuncions per tractar-se d'una comarca fronterera entre Catalunya i el País Valencià.

L'estudi partix de l'assumpció que la comarca ebrenca encaixa en el concepte de perifèria interior, entesa com a territoris que patixen processos i cicles evolutius que les mantenen desconnectades de les xarxes i dels centres de poder, així com en una situació d'estancament econòmic i de la qualitat de vida dels seus habitants. El projecte, concretament, preveu analitzar, de fet, la proximitat del territori als centres regionals, el potencial econòmic, la proximitat als serveis d'interès general i els processos de minva socioeconòmica per la pèrdua de població i activitats econòmiques. L'objectiu final és proposar "orientacions" per als encarregats de la presa de decisions i altres actors implicats en el plantejament de polítiques i estratègies "per assolir un desenvolupament més sostenible i durable".

Juntament amb la comarca del Montsià, s'estudiaran sis territoris d'Alemanya, Àustria, Itàlia, Suècia, Hongria i Polònia on s'ubiquen les altres institucions de recerca i universitats que treballen amb l'IIDL-UV en este projecte. La iniciativa està finançada pel programa European Observation Network for Territorial Development and Cohesion (ESPON), una organització europea de referència en les anàlisis de les dinàmiques territorials i en el disseny de polítiques de cohesió territorial així com un desenvolupament harmònic del territori europeu.