​El jutge ordena reprendre l'enderroc dels 32 apartaments de Turov a Alcanar

El Contenciós Administratiu número 2 de Tarragona obliga també l'Ajuntament d'Alcanar a garantir que podrà indemnitzar els propietaris abans d’iniciar les demolicions

Vista des del carrer dels habitatges il·legals construïts per Turov al Serramar, Alcanar.
Vista des del carrer dels habitatges il·legals construïts per Turov al Serramar, Alcanar. | Sofia Cabanes
Sofia Cabanes
19 de maig del 2017
Actualitzat el 22 de maig a la 13:09h
Males notícies per als propietaris dels 32 habitatges afectats pel cas Turov d’Alcanar. Segons ha pogut saber aguaita.cat, la jutgessa que en estos moments té sobre la taula el cas, ha desestimat la petició dels veïns per declarar la nul·litat del procés i aturar la demolició dels seus habitatges i ordena a l’Ajuntament que el faça efectiu en el termini d’1 mes. Si el malson del veïns es fa cada cop més real, l’Ajuntament d’Alcanar tampoc se’n lliura. I és que, el Jutjat també l’obliga a garantir que podrà indemnitzar els propietaris en concepte de responsabilitat patrimonial, abans d’iniciar les demolicions. Un fet, que obre la porta a unes escalada de demandes contra l’Ajuntament que ja ha de fer efectiu el pagament de 1.068.769,03 euros a  la promotora Turov.
 
El veïns van presentar davant el jutjat Contenciós Administratiu número 2 de Tarragona un incident d’execució per la indefensió material que asseguren que han patit pel fet de no haver estat emplaçats en el plet principal com a propietaris dels habitatges que s’han de demolir. I demanaven, conseqüentment, que es declarés nul tot el procediment de forma retroactiva fins al moment en què haurien d’haver estat citats.
 
En una interlocutòria a la qual ha tingut accés aguaita.cat emesa el passat 15 de maig i notificada a les parts este mateix divendres, la jutgessa substituta del Contenciós Administratiu número 2 de Tarragona, Maria Àngels Llopis, desestima la petició dels veïns emparant-se en la doctrina del Tribunal Constitucional i del Tribunal Suprem. Segons constata, els propietaris dels apartaments no figuraven com a interessats en l’expedient de sol·licitud de la llicència urbanística formulada per TUROV, concedida el 8 de juliol de 2003, ja que els habitatges van ser adquirits en posterioritat  a esta data, amb la qual cosa, en aquell moment no existien dades per identificar possibles tercers adquirents de bona fe que acabessin sent afectats.  La interlocutòria subratlla a més que “la presència de tercers adquirents  de bona fe no és, per se, una causa d’impossibilitat legal o material per executar la sentència”.
 
Desestimada esta pretensió dels veïns, el jutjat torna a requerir, doncs, l’Ajuntament d’Alcanar per tal que reemprengue el procediments d’enderroc dels 32 habitatges –que s’havia aturat de forma cautelar mentre s’estudiaven les pretensions dels propietaris-  i subratlla que “les obres materials de demolició del conjunt d’habitatges situats al carrer Buguenvíl·lea número 3 d’Alcanar haurà d’iniciar-se en el termini màxim d’un mes per part de l’Ajuntament a contar des del dia següent de la notificació de la present interlocutòria”.
 
Possible escalada d’indemnitzacions
 
Una altra cosa són les indemnitzacions que se’n puguen derivar.  Els veïns també reclamaven en virtut de l’art. 108.3 de la Llei de la Jurisdicció Contenciosa Administrativa que l’Ajuntament d’Alcanar, com a Administració Pública demandada, demostrés garanties per oferir les possibles indemnitzacions que corresponguen als propietaris amb caràcter previ a l’enderrocament, com a conseqüència de la responsabilitat patrimonial. Una qüestió que ha estat estimada per la jutgessa i que almateix temps afegeix que, si estes garanties encara no estan constituïdes, s’hauran d’iniciar els tràmits per fer-ho i informar cada 15 dies al Jutjat Contenciós Administratiu de l’avanç de les gestions “amb indicació de les quantitats, persones afectades, modalitats de garantia a prestar i procediments pressupostaris dirigits a fer possibles aquestes garanties”.  La importància d’esta qüestió es plasma en el fet que la jutgessa ha obert una peça separada per seguir este procediment que ja obre una via per tal que els veïns inicien les reclamacions abans que es produisca l'enderroc de les seues cases, -un fet que fins ara no havia estat admès per la justícia- di que pot sortir molt car a l’Ajuntament d’Alcanar.
 
El consistori canareu va ser notificat d’esta interlocutòria este divendres i el Govern municipal “analitzarà amb deteniment el seu contingut” durant el propers dies, segons ha expressat l’Alcalde del municipi Alfons Montserrat, per tal de determinar “quines mesures cal emprendre a partir d’ara”. A banda de l'enderroc, sobre la taula l’Ajuntament té un requeriment per tal que fer efectiva la indemnització  de 1.068.769,03 euros a la promotora Turov, un pagament que s'havia anat posposant a l'espera d'esta resolució i que, ara sí, sembla que s'haurà de fer efectiu.
 
També caldrà veure si els veïns tiren la tovallola per mantenir els seus habitatges i opten per per la via d'exigir ja des d’ara les indemnitzacions corresponents pels seus apartaments o bé recorren la resolució i allarguen encara més el procés, ja que contra aquesta interlocutòria les parts poden presentar un recurs d’apel·lació.