Unes 140 persones participen en el Dia Internacional de la Infermeria al campus Terres de l'Ebre

Una taula rodona posa de manifest les principals mancances comunicatives entre infermeres i usuaris

Moment de l'acte de celebració del Dia Internacional de la Infermeria al campus Terres de l'Ebre.
Moment de l'acte de celebració del Dia Internacional de la Infermeria al campus Terres de l'Ebre. | Cedida
Redacció
15 de maig del 2017
Actualitzat a les 18:50h
La comunicació entre usuaris i infermers va ser un dels temes centrals del Dia Internacional de la Infermeria, celebrat divendres passat al campus Terres de l'Ebre de la Universitat Rovira i Virgili (URV). Sota el títol Com ens comuniquem amb els usuaris?, es va desenvolupar una taula de debat que va servir per posar de manifest les principals mancances i aspectes a millorar. L'empatia dels infermers envers els pacients va ser un dels punts que més es va remarcar, el fet de sentir-se acompanyats o la necessitat d'establir un codi comunicatiu adaptat al pacient, que no sigue excessivament tècnic, segons ha informat la mateixa Universitat en un comunicat.

Pel que fa als infermers van posar de manifest que el lloc on es comunica pot afectar esta relació comunicativa. "No és el mateix explicar alguna cosa a un passadís perquè les urgències estan col·lapsades que a una consulta o a una habitació d'hospital", van assenyalar alguns dels infermers que van intervenir a l'hora que van posar de manifest que en el món en el que vivim, les noves tecnologies "desborden" la comunicació i es troben amb usuaris molt informats i de cultures molt diferents.

"Creiem que estos tipus de debats poden ser útils a l'hora de millorar determinats aspectes de l'atenció sanitària", apunta la sotsdirectora del campus Terres de l'Ebre i professora del Grau d'Infermeria, Sara Romaguera.

Prèviament a esta taula de debat es va celebrar una taula rodona sobre la mobilitat a la facultat d'Infermeria del campus Terres de l'Ebre a través dels programes d'intercanvi universitari Erasmus i European Nursing Module, en la qual hi van intervenir catorze estudiants, alguns dels centres de fora que han vingut a estudiar aquí, i d'altres de la facultat de Tortosa que han viscut l'experiència a l'inrevés.

A la jornada, que es va celebrar a l'Aula Magna del campus Terres de l'Ebre, hi van assistir unes 140 persones i també es va presentar el llibre Compartir experiencias, combatir el dolor. Una visión de la fibromialgia desde el ámbito bio-psico-social, a càrrec dels seus autors Luis Rosselló, cap clínic de la Unitat de Reumatologia i Fibromialgia de l'Hospital Universitari Santa Maria de Lleida; i Pilar Montesó, professora del Departament d'Infermeria de la URV. Finalment es va procedir al lliurament dels premis del IV Concurs de Fotografia Imatge de la Infermeria que organitza la facultat d'Infermeria de la URV. L'exposició de les fotografies està instal·lada al CRAI del campus ebrenc.

Els guanyadors són Patrick Vitale Dos Santos, que va obtenir el primer premi per la foto Cura a domicili; Raquel Perales Molero, amb el segon premi per la foto Enfermería pone el color; Ingrid Canturri Piñol, que va rebre el tercer premi per una foto del Dia Internacional del càncer de mama; i Belén Mira Castelló que va obtenir el premi per votació popular per una foto sobre alletament familiar.