El pressupost del magatzem Castor es va triplicar amb la benevolència del govern espanyol

El “Salvados” de Jordi Évole destapa un nou escàndol de la polèmica plataforma de gas | El document intern del Ministeri d'Energia que ha fet públic el programa també demostra que hi va haver irregularitats en l'adjudicació, en benefici de Florentino Pérez

Evelio Monfort i Cristina Reverter, de la Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia,  amb Jordi Évole
Evelio Monfort i Cristina Reverter, de la Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia, amb Jordi Évole | Salvados
Redacció
15 de maig del 2017
Actualitzat a les 7:47h
El cost del polèmic magatzem Castor es va multiplicar per tres sense que el govern espanyol demanés cap explicació a l'empresa promotora, l'ACS de Florentino Pérez, segons va relatar este diumenge a la nit el Salvados de Jordi Evole. El programa ha difós un document del Ministeri d'Energia, en què es detalla que Escal UGS va presentar estos pressupostos abans de començar les obres i cadascun amb un cost cada cop més alt. I tot això amb la complicitat dels governs de Zapatero.

En el document confidencial que ha fet públic Jordi Évole, s'explica com el pressupost del projecte, que era de 400 milions d'euros, va passar a 894 milions el maig de 2007, llavors a 1.103 milions el desembre del mateix any i fins a 1.272 milions a l'inici de les obres, el març de 2010. El document se li va lliurar al ministre José Manuel Soria (PP) quan va accedir al càrrec després dels governs socialistes.

Al programa, Joan Llinares, expert en transparència i contractació pública, dóna credibilitat al document i assenyala que “no és normal” el sobrecost. Assegura que “es va fer perquè s'acceptés aquesta infraestructura per part de l'Estat”. 




El document intern del Ministeri d'Indústria també demostra que no hi va haver un sistema transparent d'adjudicació del Castor, perquè no hi va haver altres ofertes. Llinares apunta que “el procés de contractació ha de fer-se amb dos requisits essencials: la concurrència i la publicat”, requisits que no es van complir. “Si llegeixes la lletra petita, diu que només poden concursar empreses que hagin treballat a Espanya per un import mínim de 50 milions d'euros cada una”.

Segons el document, a través del BOE, s'estava tancant el cercle per a què una empresa determinada fes l'obra del Castor. Llinares assenyala que és una “clàusula restrictiva que no s'hauria d'haver permès”. 
 

La plataforma Castor, vista des de la costa del Montsià. Foto: ACN