El Medjerda reviu a l'Ampolla en el centenari del seu naufragi

En el marc dels actes de commemoració, la Biblioteca Municipal del municipi ha acollit una exposició en record de la tragèdia

Moment de l'ofrena floral, davant de l'estàtua de bronze del guerrer, en record de les víctimes que hi van haver en el naufragi del Medjerda.
Moment de l'ofrena floral, davant de l'estàtua de bronze del guerrer, en record de les víctimes que hi van haver en el naufragi del Medjerda. | Ajuntament de l'Ampolla
Redacció
12 de maig del 2017
Actualitzat a les 18:26h
Una cinquantena de persones van rememorar ahir dijous a l'Ampolla el centenari del naufragi del Medjerda. Ho van fer davant l'estàtua de bronze, coneguda amb el nom del guerrer, que hi ha al parc infantil de l'Avinguda Marítima Ramon Pous de l'Ampolla. En l'acte de commemoració també es va fer una ofrena floral en memòria de les víctimes, segons ha explicat el consistori ampollero en un comunicat.

Este passat dimecres a la tarda, en el marc dels actes en record de la tragèdia organitzats des de l'Ajuntament de l'Ampolla, també van tenir lloc dos xerrades sobre el naufragi, una a càrrec de Jesús Martínez Curto, autor del llibre Darrere El Medjerda: història d'un naufragi; i l'altra va ser pronunciada per Josep María Castellvi, historiador, especialista en busseig tècnic i el primer que va descobrir les restes del vaixell. Ambdós van compartir amb el mig centenar d'assistents els coneixements que han adquirit durant els anys de recerca sobre este succés. En l'acte també es va comptar amb la presència de Bernard Bernadac, historiador i pintor marítim, qui també ha dedicat part de la seua carrera professional a la recerca d'informació sobre el naufragi d'este vaixell.

En esta línia, també s'ha pogut visitar a la Biblioteca Municipal de l'Ampolla l'exposició I Centenari del Naufragi del Medjerda, on s'han exposat postals, fotos de l'època del vaixell i de desapareguts i de supervivents del naufragi, procedents de l'arxiu de Jesús Martínez Curto, i també imatges de l'exploració del Medjerda i del derelicte, cedides per Josep María Castellvi.

El Medjerda va ser un vaixell de vapor francès de 1.918 tones. Va ser enfonsat davant de les costes de l'Ampolla pel submarí alemany U-34 l'11 de maig de 1917 en el marc de la guerra submarina de la I Guerra Mundial. Hi van morir més de 350 persones. El govern francès va obsequiar a l'Ampolla amb l'estàtua del guerrer en record de la tragèdia, la figura original, però, va ser sostreta l'any 1993, l'actual és una còpia.
 

Àlvar Casanova, regidor de l'Àrea de Cohesió Social de l'Ajuntament de l'Ampolla, fent entrega d'una rèplica de l'estàtua de bronze del guerrer a Josep María Villalvi, Jesús Martínez Curto i Bernard Bernadac. Foto: Ajuntament de l'Ampolla