La Ràpita divulga el seu model de col·laboració entre sectors econòmics com a exemple de desenvolupament

En la III Jornada sobre el sector Pesquer i Aqüícola que ha tingut lloc a Tarragona esta setmana

Redacció
12 de maig del 2017
Actualitzat a les 16:53h
Moment de la III Jornada sobre el sector pesquer i aqüícola que ha tingut lloc esta setmana a Tarragona.
Moment de la III Jornada sobre el sector pesquer i aqüícola que ha tingut lloc esta setmana a Tarragona. | Cedida
La Ràpita divulga el seu model de col·laboració entre sectors econòmics i també entre els àmbits públic i privat com a exemple de desenvolupament local i territorial. Així ho han fet diferents agents del municipi, entre ells la regidora de Turisme de l'Ajuntament de La Ràpita, Rosa Anglés, en la tercera Jornada sobre el sector pesquer i aqüícola que ha tingut lloc esta setmana a Tarragona, organitzada per l'Institut Social de la Marina, i en la qual hi han participat destacats ponents de l'àmbit universitari també de la pesca i l'aqüicultura, segons ha informat el consistori rapitenc en un comunicat.

Així, a més de la regidora, hi va estar present el secretari de la Confraria de Pescadors, Joan Balagué; el gerent del Grup d'Acció Local Terres de l'Ebre, Joan Alginet; i el coordinador de l'Estació Nàutica, Jordi López, entre altres agents del territori, que van donar el seu punt de vista sobre les experiències respectives, i concretament sobre com la pesca i l'aqüicultura contribuïxen a fer prosperar el territori. També van avaluar els punts febles que hi detecten per tal d'analitzar com superar-los.

L'experiència de La Ràpita resulta especialment interessant, tenint en compte la tradicional i important especialització en l'activitat pesquera. Des de la regidoria de Turisme es va explicar el projecte de l'Estació Nàutica que es va impulsar per crear una plataforma de comercialització i promoció del turisme nàutic, que ha permès estructurar productes turístics entorn a la pesca-turisme. Concretament, es va exposar el cas de la Ruta de les Muscleres com un producte que s'ha convertit en estrella per a l'oferta turística rapitenca. I és que més del 80% de les peticions que es reben a l'oficina de Turisme giren entorn de les visites a les muscleres. "La Ràpita ha pogut diferenciar-se amb un producte singular, que té un efecte multiplicador en els serveis de la ciutat. La Badia dels Alfacs, que és un dels ports naturals més grans d'Europa, té amb el turisme aqüícola una gran oportunitat de projecció econòmica, gràcies a les 90 muscleres que s'hi troben", va apuntar la regidora Rosa Anglés.

El lloguer d'embarcacions, les visites en velers, les rutes en caiac o paddle surf, la vela lleugera, i les demostracions de pesca artesanal hi estan ben relacionades. Els visitants que venen per realitzar visites a les muscleres cerquen complementar l'estada als restaurants de la població i es generen també pernoctacions gràcies a este atractiu únic. Per tant, la ponència es va centrar en la repercussió econòmica derivada de l'activitat de pesca i aqüicultura a La Ràpita i al territori, considerant els ingressos per turisme pesquer i aqüícola, així com la repercussió de les diverses jornades gastronòmiques i el desenvolupament de l'hostaleria gràcies a la producció pesquera de la població i la seua Confraria de pescadors.

Les jornades gastronòmiques que es realitzen al municipi, entre les que es troben les Jornades de la Galera, del Polp i l'Arròs, del Llagostí o l'Escamarlà, i altres esdeveniments gastronòmics com la Ruta del Tast o la Setmana Bio són fruit d'un recurs, el pesquer. "Este fet suposa, sens dubte, un dels pilars de l'estratègia turística del municipi. És per això que la gastronomia i el turisme nàutic són fonamentals per a l'estratègia turística de La Ràpita", va afegir Anglés.