Una nova biblioteca per al cor del Delta

La biblioteca Delta de l'Ebre, oberta al públic des del 19 d'abril, esdevé l'epicentre d'un nou complex cultural ubicat a l'antic Centre Cívic

La nova biblioteca de Deltebre compta amb un fons de 36.000 arxius.
La nova biblioteca de Deltebre compta amb un fons de 36.000 arxius. | Sofia Cabanes
Aguaita.cat
10 de maig del 2017
Actualitzat el 11 de maig a les 19:00h

Anar a la biblioteca per estudiar, llegir una estona o per fer cursos eren activitats de vegades difícils o fins i tot insòlites fins fa unes setmanes a Deltebre. Durant els seus 30 anys de vida este equipament municipal, situat en una planta de l’edifici veí de l’Ajuntament, s’havia anat quedant petit. Amb poc més de 290 m2 hi convivien les prestatgeries de llibres, taules poc distanciades i usuaris grans i petits amb interessos i necessitats diferents. “Hi havia molta interferència entre usuaris, perquè l’espai era molt reduït, les distàncies entre taula i taula o la part d’adults amb la infantil era mínima i tothom es molestava”, constata la directora de la biblioteca, Neus Bertomeu.  Però era l’únic que tenien. “La gent que venia sovint sabia la realitat i s’adaptava, prenia paciència”, afegeix.

Ara les coses han canviat radicalment. Des del passat 19 d’abril els deltebrencs tenen en la nova Biblioteca Delta de l’Ebre un espai de més 1.300 m2. Un nou centre cultural sorgit de la remodelació de l’antic Centre Cívic –del qual la biblioteca en seria el seu cor – que disposa també de sala de conferències, aula de formació, sales de treball en grup i una zona infantil i juvenil, on també es podran fer activitats amb els més menuts.  “Ha significat un canvi immens. Passem de 200 m2 a més de 1.300 m2, que és el que marca el Mapa de Lectura Pública de Catalunya per a un municipi com el nostre. Però no és tan el guany en metres quadrats, sinó en la bona disposició de tots els serveis i activitats complementàries que ara es podran realitzar. Això implica una millora del servei molt gran, que és el que més es valorarà per part dels mateixos usuaris”, explica la directora.
 

L'auxiliar de la biblioteca, Sònia Izquierdo, atén dues usuàries. Foto: Sofia Cabanes


Visitem la biblioteca un tranquil dimecres pel matí. Sònia Izquierdo, l’auxiliar, ordena alguns llibres a les seues prestatgeries, mentre petits grups de veïns passegen tranquil·lament per l’espai , familiaritzant-se amb el nou entorn, alguns fullegen llibres, mentre d’altres simplement observen les instal·lacions.  “La gent ve i em diu mare! Que bé que esteu i jo contesto estem millor tots”, comenta Izquierdo. Ella ha treballat sempre a la biblioteca i reconeix que va acomiadar l’anterior espai amb molta nostàlgia. “Aquell va ser el meu primer lloc de treball, sempre he treballat d’això”, explica. Tanmateix, reconeix que el canvi era del tot necessari:  “Últimament ja teníem molt poc estai, ens veiem molt limitats. Abans, si venia una persona i les cadires ja estaven ocupades, se’n havia de tornar. S’havia perdut l’hàbit de venir a estudiar, fer treballs,... etc. Ara la gent ve i està més a gust i es queden més estona... Crec que ara ens adonem de tot el que comportarà este canvi”, constata.  A més la biblioteca ha ampliat horaris i també obrirà els dissabtes pel matí, “pensant amb els estudiants que vulguen venir en cap de setmana o usuaris en general”, afegeix.
 

Molts usuaris s'apropen estos dies per familiaritzar-se amb les instal·lacions. Foto: Sofia Cabanes


Enrere queden 35 dies d’un dur i esgotador trasllat, que han servit també per “fer net”. “Imagina’t el trasllat d’una casa després de 30 anys, doncs igual. Hi havia coses i coses i coses,... i no només és encaixar, sinó fer tria, decidir què incorporaràs al nou equipament i què no. Fer les corresponents baixes als ordenadors,... Ha sigut un procés molt laboriós, però vistos els resultats, també ha estat molt gratificant”, relata la directora de la biblioteca. El nou espai cultural disposa d’un fons documental de més de 36.000 arxius i, entre estos, hi ha uns 2.000 llibres nous. “Hem distribuït l’espai per centres d’interès i temàtiques a partir de les preferències dels usuaris. Tenim per exemple una àrea d’idiomes, una de viatges i una de gastronomia, per posar alguns exemples”, explica Neus Bertomeu.

Un nou ‘Centre Cívic’ i futurs espais

La nova biblioteca es troba ubicada en el que fins fa poc era el Centre Cívic, un espai emblemàtic de Deltebre, on s’hi ha celebrat actes de tot tipus i concerts. “Tot i que és un espai reaprofitat, el projecte arquitectònic ha estat molt encertat”, assegura la directora de la biblioteca. “S’ha fet com una evolució de l’anterior espai, penso que la biblioteca ha heretat este concepte de centre de relació cívica, perquè les biblioteques també són això, un lloc de trobada i de relació”, afegeix.
 

Neus Bertomeu, directora de la Biblioteca Delta de l'Ebre. Foto: Sofia Cabanes


“Era un equipament simbòlic per al poble, construït a principis dels anys 90 i és evident que a curt termini el Centre Cívic ens deixa un buit, perquè servia per a tot i per a res”, explica per la seua banda l’alcalde del municipi, Lluís Soler. Per a suplir este dèficit immediat, el Govern municipal té sobre la taula una sèrie de projectes que donaran els seus fruits a mitjà termini. De moment, però, el municipi compta amb el pavelló Josep Lupe, inaugurat l’any passat, i el  pavelló Lo Salat, que faran les funcions del Centre Cívic.

Un dels projectes previstos és el del Pavelló Fluvial, un espai de 1.000 m2 que s’ubica als baixos del pont Lo Passador i que ara està en desús.  “La idea és adequar-ho com a espai polivalent, per poder fer fires, concerts de la banda de música o teatre mentre no tinguem un auditori de primera línia. El projecte ja està acabat, per tant, vol dir que quan tinguem finançament ho podrem tirar endavant”, exposa l’alcalde. “A banda, tenim enllestit el projecte i estem esperant finançament per poder reobrir el complex esportiu municipal”, afegeix. Un complex que podria ser reobert a finals d’any o inicis del 2018 i que compta amb un pavelló propi que podrà ser utilitzat gratuïtament per les entitats del poble.  Els treballs de l’escola de música també han finalitzat i, segons avança Soler, pot ser inaugurada a finals de juny, un cop legalitzar el sistema elèctric.
 

La nova biblioteca s'ubica en l'antic Centre Cívic de Deltebre. Foto: Sofia Cabanes


Però també hi ha prevista l’ampliació amb l’obertura de nous espais per al complex cultural on s’ubica la nova biblioteca de Deltebre. En estos moments, el Govern municipal treballa en l’avantprojecte per convertir l’antic escenari del Centre Cívic i part del soterrani en una sala d’exposicions i, si hi ha suficient espai, un arxiu cultural. “La idea es tenir durant el 2017 el projecte executiu per poder finalitzar el que és pròpiament el centre cultural que seria: la biblioteca, les sales de formació, i la sala d’exposicions complementada, o no, amb un arxiu cultural”, explica Soler.
 

Sala de formació amb ordenadors. Foto: Sofia Cabanes



Un Via Crucis “ple de despropòsits”

En poc temps, la nova biblioteca Delta de l’Ebre haurà quedat integrada en la vida quotidiana de la gent de Deltebre. Però Soler no oblida “els despropòsits” que assegura haver viscut fins arribar al resultat final. “Quan vam entrar al Govern municipal al juny de 2015 ens vam trobar que hi havia una subvenció  atorgada de feia 6 anys de 800.000 euros i que s’anava a perdre si no adjudicàvem l’obra abans de 31 de desembre de 2015. El projecte que hi havia en aquell moment damunt la taula suposava, només per l’obra constructiva, més de 1,5 MEUR i estava prevista en els terrenys on s’ubica la plaça de bous. Això Deltebre no ho podia assumir de cap manera”, manifesta l’alcalde. El Govern municipal va optar per “un projecte adaptat a les necessitats” que passava per la remodelació del Centre Cívic.

Però les obres també van patir imprevistos importants. En van haver d’aturar i demanar una prorroga de la subvenció, per poder substituir el sostre, ple de goteres. Però el dia que van arribar les plaques, també va arribar un dels temporals més importants dels darrers temps, que, a més de destrossar la platja de la Marquesa, també va trencar dues plaques de grans dimensions del Centre Cívic. “Es van haver de parar les obres un altre cop i havíem de justificar la subvenció a 31 de desembre. In extemis vam aconseguir una altra prorroga fins al 31 de març”, relata l’alcalde.
 

Secció d'audiovisuals amb ordendors. Foto: Sofia Cabanes


Finalment, la nova biblioteca ha costat 974.718 euros, dels quals el Departament de Cultura n'ha aportat 509.952 euros per al projecte executiu, la construcció, el mobiliari i la senyalització. L'Ajuntament de Deltebre ha aportat 290.300 euros i la Diputació de Tarragona, 174.465 euros.

El nou equipament va ser inaugurat el 19 d’abril passat. Superats tots els entrebancs, el nou espai ha estat rebut amb entusiasme per la ciutadania. “Van vindre més de 500 persones a la inauguració i durant el cap de setmana de Sant Jordi això va ser un bullici de gent”, relata l’alcalde.  “En algun moment, quan s’acumulava un despropòsit darrere l’altre em va passar pel cap abandonar el projecte, però la veritat és que quan veus la rebuda que ha tingut per part de la gent, l’esforç queda compensat”, conclou.
 

Façana de la biblioteca Delta de l'Ebre. Foto: Sofia Cabanes