Les platges ebrenques guanyen una bandera blava i ja en sumen onze

La platja de Riumar s'afegix enguany com a novetat en rebre este reconeixement | El Club Nàutic de l'Ametlla de Mar i el de l'Ampolla han tornat a rebre esta distinció | Les platges catalanes en sumen 95 este 2017, tres menys que l'any passat

Redacció
09 de maig del 2017
Actualitzat a les 19:25h
Foto d'arxiu d'una bandera blava.
Foto d'arxiu d'una bandera blava. | Cedida
L'Associació d'Educació Ambiental i del Consumidor (ADEAC) ha donat a conèixer este dijous la relació de banderes blaves atorgades pel jurat internacional a les platges i ports de l'Estat espanyol. Catalunya ha obtingut enguany 119 distincions —95 platges i 24 ports—, són tres platges menys que l'any passat i els mateixos ports. La demarcació més guardonada és Tarragona amb 42 banderes a les platges —dos més que l'any passat— i sis ports. Les platges de Girona han perdut dos banderes respecte al 2016 i passen a tenir-ne 28. Els ports d'esta demarcació mantenen les 9 distincions de l'any passat. Barcelona és la demarcació que ha perdut més banderes blaves, tres, i passa a tenir-ne 25. Els ports de Barcelona mantenen les 9 distincions del 2016.

A les Terres de l'Ebre han estat guardonades les platges de Sant Jordi d'Alfama, Cala Forn, Pixavaques, l'Alguer i Calafató de l'Ametlla de Mar, les de Cap Roig i Les Avellanes a l'Ampolla, les del Parc del Garbí i les Delícies a La Ràpita, la de Riumar a Deltebre —no havia estat guardonada l'any passat— i la de les Cases d'Alcanar al municipi d'Alcanar. D'altra banda, en l'àmbit dels ports, el Club Nàutic l'Ametlla de Mar i el Club Nàutic l'Ampolla també han tornat a estar distingits amb una bandera blava.

El president de l'ADEAC, José Ramón Sánchez, ha destacat la bona salut de les platges catalanes i l'excel·lent relació amb les administracions catalanes. "Perdre tres banderes és una ximpleria, a Catalunya anem molt bé" amb totes les administracions amb qui mantenim "una relació institucional i estem molt satisfets", ha afirmat. Segons Sánchez, a Catalunya "es respecten els criteris" d'avaluació de les platges i les reunions entre l'organització, el govern de la Generalitat i l'Estat només ha tingut "una dissonància" sobre una platja que no ha volgut comentar.

Catalunya (95) és el tercer territori de l'Estat amb més banderes blaves a les platges per darrere de Galícia (113), i del País Valencià (129), i se situa per davant d'Andalusia (90), de Balears (45) i de Canàries (49). El rànquing del conjunt de distincions entre platges i ports l'encapçala el País Valencià amb 144 (129+15), seguit de Galícia amb 131 banderes blaves (113+18), i Catalunya amb 119 (95+24) i Andalusia amb 109 (90+17).

L'Associació d'Educació Ambiental i del Consumidor (ADEAC) i la Fundació d'Educació Ambiental lliuren estes distincions a aquelles platges, clubs nàutics i ports esportius que superen els seus exàmens de condicions higièniques, de seguretat, accés lliure, sostenibilitat, de compliment de la legislació, l'atenció a persones amb discapacitat, i l'oferta complementària i educativa, entre d'altres.

Les platges del Camp de Tarragona guanyen una bandera blava

Les platges tarragonines distingides amb la bandera blava són la de Cunit de Ponent i també la de Llevant, la de Segur de Calafell, l'Estany-Mas Mel i Calafell, la de Coma-ruga, Francàs i Sant Salvador al Vendrell, les de Roda de Barà i Costa Daurada a Roda de Barà, les de la Paella, el Barri Marítim i Es Muntanyans a Torredembarra, i la platja d'Altafulla.

A la ciutat de Tarragona han estat distingides les platges de La Mora, Arrabassada, la Savinosa i la de Tamarit, a Vila-seca la platja de la Pineda, a Salou la de Llevant i la de Capellans, a Cambrils les platges de Vilafortuny, la de Cavet, la de Prat d'en Forès i La Llosa. A Mont-roig del Camp les platges de Cristall i Pixerota, i Casa dels Lladres (novetat) a Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant les platges de La Punta del Riu, l'Arenal i la de Torn.

Les novetats a la demarcació de Tarragona respecte al 2015 han estat les distincions de les Platges de Casa dels Lladres de Mont-roig del Camp i la de Riumar a Deltebre, que no havien estat guardonades l'any passat.

La demarcació de Girona perd dos banderes a Begur i passa a tenir-ne 28

Les 28 platges de la demarcació de Girona on onejarà la bandera blava són la de Gifreu i la del Port de Llançà, la platja del Port de la Selva, la d'Empuriabrava de Castelló d'Empúries, la de Cala Montgó a Torroella de Montgrí, les de Tamariu, Canadell i Llafranc de Palafrugell, la platja de la Fosca de Palamós, les d'Es Monestrí, Torre Valentina, Sant Antoni i Cala Cristus- Ses Torretes de Sant Antoni de Calonge, les de Cala Rovira, Platja d'Aro, Sa Conca de Castell-Platja d'Aro, les de Sant Feliu i Sant Pol de Sant Feliu de Guíxols. Les de la Mar Menuda i Gran de Tossa de Mar. Les de Lloret, Fenals, Sa Boadella, Santa Cristina i Cala Canyes de Lloret de Mar i, finalment, les de Blanes, Sabanell i Sant Francesc de Blanes.

Enguany no han estat guardonades les platges d'Aiguablava i Sa Riera de Begur, i l'organització no ha volgut comentar els motius d'estes baixes.

Barcelona perd tres banderes 

Les 25 platges de la demarcació de Barcelona són la de Malgrat i la Del Astillero de Malgrat de Mar, la de Les Barques de Sant Pol de Mar, les dels Pescadors i La Riera de Pineda de Mar, la de Garbí de Calella, la dels Tres Micos de Caldes d'Estrac, la Cristall, la del Coco i la dels Pescadors de Badalona, les d'Ocata i el Masnou del Masnou, les de la Nova Mar Bella, Mar Bella de Barcelona, Bogatell, Nova Icària, Barceloneta i Sant Sebastià de Barcelona la de la Pineda, Lluminetes i del Baixador de Castelldefels, la de Ribes-Roges, Ibersol i Sant Gervasi de Vilanova i la Geltrú, a més de la Llarga de Cubelles.

24 banderes blaves pels ports catalans

Els ports catalans han obtingut enguany 24 banderes blaves, els mateixos que el 2016.

Girona: Club Nàutic de Llançà; Club Nàutic Port de la Selva; Port esportiu de Roses; Club Nàutic l'Escala; Club Nàutic l'Estartit-Torroella de Montgrí; Club Nàutic Aiguablava de Begur; Port Esportiu Marina de Palamós; Club Nàutic Port d'Aro i Club de Vela Blanes.

Tarragona: Port de Segur de Calafell; Club Nàutic Salou; Club Nàutic Cambrils; Port Esportiu de l'Hospitalet de l'Infant; Club Nàutic l'Ametlla de Mar; Club Nàutic l'Ampolla.

Barcelona: Club Nàutic el Balís-Sant Andreu de Llavaneres; Club Nàutic Arenys de Mar, Consorci Port Mataró; Marina Badalona; Port Masnou, Port Olímpic de Barcelona; Port Ginesta-Les Botigues de Sitges; Club Nàutic Garraf-Sitges i Port Esportiu Aiguadolç- Sitges.

Pel que fa a distincions temàtiques, Lloret de Mar n'ha obtingut una de salvament, socorrisme i primers auxilis, i Vilanova i la Geltrú una d'informació i educació ambiental. Per obtenir estos premis, primer calia que alguna de les platges del municipi tingués bandera blava el 2016 i que el municipi s'hagués postulat per a estes distincions.

A més, vuit municipis catalans han repetit també en l'obtenció de la distinció de "Centre Blau", que té com a requisit tenir bandera blava i disposar d'un centre de visitants o una aula de mar. La demarcació de Girona en té un, la Casa del Mar de Lloret de Mar. Barcelona en té tres, Centro Cal Ganxo de Castelldefels, l'Escola del Mar de Badalona i el Centre de la Platja de Barcelona. Tarragona en té quatre: l'Hort de la Sínia d'Altafulla, l'Aula Aquàtica del Vendrell, Cal Bofill de Torredembarra i el Centre d'Interpretació de Pesca de l'Ametlla de Mar.

Respecte a les vies Blaves, Platja d'Aro repetix la distinció este 2017 pel Camí de Ronda de s'Agaró, i Sant Antoni de Calonge pel Camí de Ronda de Torre Valentina i Sant Feliu de Guíxols pel Camí de Ronda de la platja de Sant Pol a Sant Feliu. A Tarragona, l'Ametlla l'obté pel Camí de Ronda, Hospitalet de l'Infant pel sender litoral del Jonquet, Torredembarra pel Camí Cal Bofill-Baix a Mar-Els Muntanyans, Alcanar per Les Cases d'Alcanar-Marjal-Estanyet-Sol de Riu.