Els Miquelets representaran 'El Setge de Tortosa' amb batalles a les Avançades i a l'Ebre

Les jornades tindran lloc dissabte 27 i diumenge 28 de maig per diferents escenaris de la capital del Baix Ebre

Redacció
04 de maig del 2017
Actualitzat a les 17:26h
Moment de la presentació de la recreació de 'El Setge de Tortosa'.
Moment de la presentació de la recreació de 'El Setge de Tortosa'. | Ajuntament de Tortosa
La pólvora tornarà a córrer pels baluards de les Avançades de Sant Joan de Tortosa i el riu Ebre reviurà novament enfrontaments armats com els que es van produir fa 300 anys amb motiu del setge de Tortosa, el 1708, quan les tropes borbòniques van prendre definitivament la ciutat en un dels sagnants episodis de la Guerra de Successió. Els Miquelets de Catalunya, el cos fundat el 1640 durant la Guerra dels Segadors amb l'objectiu de defensar les institucions catalanes, reviu novament a través d'una associació de recreació històrica, fundada el 2005, que té per objectiu divulgar, mitjançant grups de recreació històrica, el conflicte civil i militar d'aquells moments en els escenaris on va passar, com és el cas de Tortosa. El regidor de Turisme, Josep F. Monclús, acompanyat de representants dels Miquelets de Catalunya i dels Amics dels Castells, que participen en la iniciativa, ha presentat els detalls d'El Setge de Tortosa, segons ha informat el consistori tortosí en un comunicat.

Les jornades començaran dissabte, 27 de maig, amb el muntatge de campaments a les Avançades de Sant Joan. A les 11.30 hores, els grups de recreació es dirigiran al centre de la ciutat, on seran rebuts per les autoritats. Cap a les 13 hores hi haurà una batalla fluvial al riu Ebre. Durant la tarda hi haurà vida de campament a la zona de les Avançades. A partir de les 17 hores, Amics dels Castells farà una visita guiada al sistema defensiu de la ciutat, de la mà del professor de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), Dídac Gordillo. Al vespre, concretament a les 19.30 hores, es recrearà una batalla d'assalt al fossat de les Avançades.

L'endemà diumenge, les jornades de recreació continuen amb la possibilitat de visitar els campaments durant el matí, on s'escenificaran diferents escaramusses entre els grups assistents. Tots els participants, una seixantena, aniran degudament equipats amb uniformes que reproduïsquen fidelment els originals.

El regidor de Turisme ha explicat que la voluntat de l'Ajuntament amb esta iniciativa és generar nou producte turístic per tal de treballar en la millora de la qualitat de l'oferta i per trencar l'estacionalitat de la demanda. "Volem posar en valor tots els actius materials i immaterials de què disposem", ha afegit Monclús, qui ha fet una crida a la ciutadania a participar en les jornades de recreació històrica.