L'hotel de Vinaròs podria ser sancionat amb 30.000 euros pel cas de discriminació al grup amb Síndrome de Down

El govern valencià demana més informació als agents implicats en la reserva després de la denúncia de la Fundació Catalana Síndrome de Down

El secretari autonòmic de Turisme de la Generalitat Valenciana Francesc Colomer (dreta) i el president de la Confederació de Persones amb Discapacitat Física i Orgànica (Cocemfe) del País Valencià, Javier Segura, en roda de premsa.
El secretari autonòmic de Turisme de la Generalitat Valenciana Francesc Colomer (dreta) i el president de la Confederació de Persones amb Discapacitat Física i Orgànica (Cocemfe) del País Valencià, Javier Segura, en roda de premsa. | ACN
ACN
03 de maig del 2017
Actualitzat a les 17:40h
L'actual llei valenciana de Turisme preveu sancions administratives de fins a 30.000 euros si es confirma el possible cas de discriminació a un grup de persones amb Síndrome de Down a un hotel de Vinaròs. El govern valencià està resseguint el fil de la reserva per esbrinar on va fallar la cadena que va provocar la denúncia de la Fundació Catalana Síndrome de Down per anul·lació de l'allotjament reservat per un grup de persones durant les vacances de Setmana Santa i si esta va ser per motius discriminatoris. Segons ha informat el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, en declaracions als mitjans, l'Agència Valenciana de Turisme ha demanat informació a dos agències més, una majorista a Madrid i una minorista a les Illes Balears, que estan relacionades amb l'organització del viatge.

Colomer ha explicat que després que la Fundació Catalana Síndrome de Down denunciés els fets es va obrir un expedient i es va demanar un informe d'un inspector i que ara s'ha demanat més informació a estes dos agències. El responsable de l'Agència Valenciana de Turisme ha afegit que s'investiga "on ha fallat el mecanisme, per identificar la responsabilitat i actuar en conseqüència". Així mateix ha indicat que esta possible discriminació mereixia "una ràpida reacció" i "una sanció exemplar". 

El secretari autonòmic de Turisme ha fet estes declaracions a preguntes dels mitjans abans de presentar les noves rutes turístiques adaptades en col·laboració amb la Confederació de Persones amb Discapacitat Física i Orgànica (Cocemfe) del País Valencià. 

Segons l'actual Llei valenciana de Turisme si es demostra que hi ha hagut un incompliment de contracte o un cas de discriminació, l'hotel o els agents responsables es podrien enfrontar a una sanció màxima de 30.000 euros, han explicat fonts de l'Agència Valenciana de Turisme. 

Les mateixes fonts han afegit que també s'ha de determinar si la cancel·lació de la reserva es va produir per no poder fer front a les necessitats o peticions específiques del grup o per motius discriminatoris. El govern valencià treballa en una nova normativa reguladora en matèria turística que podria fer ampliar les sancions a fins a 600.000 euros.

Amb tot, Colomer ha indicat que a les oficines territorials de l'Agència Valenciana de Turisme no hi ha constància de cap denúncia interposada però que li consta que hi ha una denúncia als Mossos d'Esquadra, que creu que tindrà el seu recorregut penal. 

"Quan tinguem tota la informació i escoltem tothom, perquè este és un procés garantista, i si es confirma no tolerarem cap circumstància on es verifique que hi ha hagut una discriminació. És clar que en algun lloc ha fallat el mecanisme i cal identificar-lo", ha assegurat. 

Francesc Colomer ha volgut també posar l'accent en el fet que un hotel d'un municipi pròxim va poder allotjar el grup i que no es quedessen sense vacances. El responsable autonòmic de Turisme ha assegurat que el seu govern té el compromís d'interceptar tots els fets que poguessen ser una discriminació "perquè no farien honor a la realitat de ser un territori hospitalari i amable que té un comportament exemplar des del punt de vista turístic".