La CUP de Tortosa demana la retirada del monument franquista que homenatja la Guàrdia Civil

Es troba al Parc Teodor González i va ser inaugurat el 1968, coincidint amb el 30è aniversari de la fi de la batalla de l'Ebre

Una de les inscripcions que figuren al monòlit.
Una de les inscripcions que figuren al monòlit. | Cedida
Redacció
03 de maig del 2017
Actualitzat a la 13:52h
La CUP de Tortosa reclamarà en el proper ple municipal la retirada del monòlit commemoratiu de la ‘Promoción del Ebro’ de la Guàrdia civil situat al Parc Teodor González de la capital del Baix Ebre.

Segons manifesta la formació cupaire en una nota de premsa, este “és un monument d’exaltació als valors del Movimiento, i a una de les organitzacions més importants que van permetre la repressió franquista i la supervivència del règim”.

La CUP argumenta que durant el mateix període que es va inaugurar el monument “qualsevol persona de les Terres de l’Ebre o del nostre país podia ser tancada en una presó, rebre una galtada o un insult simplement per parlar en català o per qualsevol motiu arbitrari. Els més compromesos políticament, s’exposaven a la presó, les tortures o fins i tot la mort. En tots els casos, la guàrdia civil tenia un paper important”.

El monòlit va ser inaugurat el 5 d’abril de l’any 1968 per recordar la graduació a Tortosa de 1.500 cadets de l’anomenada “Promoción Ebro” del cos coincidint amb el 30 aniversari de la Batalla de l’Ebreés. Representa, segons la CUP, un homenatge «a los principios del Movimento», a les institucions i cossos que feren possible la seua llarga existència i un homenatge als valors feixistes del franquisme i la seua «Cruzada Española», com explícitament diu un dels textos del monòlit.

El monòlit situat al Parc Teodor Gonzàlez, es troba, a més, en una zona de joc infantil. Segons defensa la formació de l’esquerra independentista “només la manca de pedagogia, sensibilitat i interès per la memòria històrica dels governs democràtics del nostre municipi poden explicar que encara avui, al 2017, al Parc Teodor Gonzàlez continue encara present este monòlit”.

En el darrer ple municipal de l’Ajuntament de Tortosa es va acordar canviar el nom de la plaça Joaquím Bau, així com retirar-li a este polític tortosí el títol de Fill Predilecte de la Ciutat i la medalla d’Or. Bau, alcalde de Tortosa entre el 1925 i el 1930, durant la dictadura de Primo de Rivera, va tindre un càrrec públic en els anys de la Guerra Civil espanyola i la darrera etapa del franquisme.