Més de 50 entitats d'arreu de Catalunya participaran a la XX Trobada Nacional dels Tres Tombs, a l'Ampolla

La cita tancarà oficialment el calendari festiu d'enguany de la celebració dels Tres Tombs a Catalunya | Tindrà lloc el proper dilluns, 1 de maig

Imatge d'una de les edicions anteriors dels Tres Tombs a l'Ampolla.
Imatge d'una de les edicions anteriors dels Tres Tombs a l'Ampolla. | Cedida
Redacció
27 d'abril del 2017
Actualitzat a les 16:35h
Després de cinc mesos de celebracions de la festa dels Tres Tombs pels diferents pobles i ciutats de Catalunya, l'Ampolla es prepara per acollir, este proper dilluns, 1 de maig, la gran trobada nacional que tanca oficialment el calendari festiu dels Tres Tombs, i que enguany arriba a la XX edició. Una cinquantena de colles es reuniran a l'Ampolla per celebrar esta festivitat, que organitzen conjuntament la Federació Catalana dels Tres Tombs, l'Associació Amics del Cavall de l'Ampolla i l'Ajuntament de l'Ampolla.
 
La festa major dels Tres Tombs reunirà més de 50 estàndards, més de 150 carros, 600 cavalls i 1.000 traginers. L'Ampolla tornarà, per unes hores, a l'època on els carros, cavalls, matxos i mules eren el principal mitjà de transport al nostre país. El museu vivent i itinerant del transport, mercaderies i passatgers recorrerà els principals carrers de la població per mostrar als espectadors carros de pagès, de trabuc, de bocois, carros de bombers, carros fúnebres, carros de traginers, carros amb les més diverses càrregues: palla, sacs, llenya, caixes, verdura, ceps, portadores, entre molts altres, amb l'objectiu d'homenatjar els homes de tralla, els oficis antics, i també per transmetre valors i coneixements, segons ha explicat l'organització en un comunicat.
 
La jornada començarà de bon matí amb l'arribada dels participants a l'Ampolla vinguts d'arreu del territori, seguidament es realitzarà l'esmorzar del traginer. A les 11 hores, les entitats participants a la XX Trobada començaran el recorregut que es durà a terme pels principals carrers i places de la població. Una trobada amb el mar Mediterrani de protagonista, ja que bona part de l'itinerari es desenvoluparà pel passeig marítim. Seguidament es durà a terme la fotografia institucional d'esta trobada amb tots els estàndards i banderes participants. La jornada finalitzarà amb el dinar de germanor al Casal Municipal.
 
La Federació Catalana dels Tres Tombs compleix 20 anys

 
Amb motiu de la celebració del 20è aniversari de la seua fundació, la Federació ha desenvolupat un seguit d'actes, activitats i propostes lúdiques i educatives per celebrar-ho.
 
Un acte assenyalat serà esta XX Trobada Nacional dels Tres Tombs. Per este motiu, s'ha escollit el dia 1 de maig a l'Ampolla per fer la presentació oficial del Règim Normatiu Els Tres Tombs a Catalunya. La Federació va començar fa més de dos anys a treballar en este projecte. Possiblement el que ha estat el més important, per la seua transcendència i rellevància, ha estat el treball de recopilació i recull de totes les normatives i regulacions que es portaven a terme en els diferents Tres Tombs del pobles federats, per tal de fer un règim normatiu únic de com organitzar, coordinar i garantir el benestar animal. 
 
Esta normativa general serà l'eix vertebrador i de coneixement de la festa dels Tres Tombs, la qual serà presentada als estaments oficials i ajuntaments de les diferents entitats organitzadores. A partir del 2018 serà el manual a seguir per una correcta organització i desenvolupament de la festa. El règim normatiu contempla tot un apartat dedicat al benestar animal, abans, durant i després de la festa, per tal de millorar la qualitat de la festa i la protecció dels animals que hi participen i posar en evidència l'estimació, el respecte, la consideració i l'afecte que totes les persones que desenvolupen activitats en la festa dels Tres Tombs tenen pels seus animals.