La població percep un terratrèmol de 3,9 graus esta matinada entorn al Castor

Sílvia Berbís
29 de setembre del 2013

Alguns veïns d'Alcanar, la Ràpita i Vinaròs, les poblacions més properes a la costa davant la qual hi ha el magatzem de gas Castor han pogut percebre el terratràmol de 3,9 graus en l'escala de Richter que s'ha produit esta matinada. Segons el comunicat de l'Institut Geològic de Catalunya, el nou sisme s'ha enregistrat entorn a les 4 del matí i seria el de major magnitud de tota la sèrie que té analitzada l'Observatori de l'Ebre des del 1975, superior al de 3,6 que va tenir lloc el passat 24 de setembre, de 3,6. D'altra banda, la Declaració d'Impacte Ambiental del projecte submarí de magatzematge de gas Castor, aprovada l'any 2009 pel Ministeri de Medi Ambient, Medi Rural i Marí, no contemplava cap apartat referent a riscos sísmics, segons han confirmat fonts de l'actual ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient.

"La DIA no registra cap epígraf referent a aquest aspecte", han afirmat. Això no implica, malgrat tot, que puga existir un informe específic sobre este tema, cosa que havia reclamat en el seu dia l'Observatori de l'Ebre. De fet, l'Institut Geogràfic Nacional ha registrat més de 250 microsismes des del passat 8 de setembre, una activitat del tot inusual que encara continua, amb dos dos moviments este diumenge, a més del major de tota la sèrie, percebut ja per la població, de 3,9 graus a l'escala de Richter, enregistrat la matinada d'este dilluns sobre les 4 hores.

L'Observatori de l'Ebre va traslladar en el seu moment la consideració que s'havia de "estudiar la freqüència i magnitud de l'activitat sísmica incloent proves que asseguren que les pressions degudes a la injecció no causen fractures ena les roques". Arran d'esta reclamació, la Plataforma Ciutadana en Defensa dels Terres del Sénia va presentar "un recurs d'alçada davant el ministeri d'Indústria reclamant que se'ns donés trasllat d'un informe sísmic, sense que en aquests tres anys hàgim rebut resposta", apunta la portaveu Cristina Reverter.
L'empresa Escal UGS, concessionària del magatzem situat enfront de la costa del delta de l'Ebre, manté les seves previsions de continuar amb la injecció de gas matalàs a finals d'octubre (la tercera fase va acabar el passat 16 de setembre), i confia que en el període que resta fins llavors el ministeri d'Indústria aixeque l'ordre de paralització de les operacions d'injecció de gas decretada dijous passat. Fonts de l'empresa especifiquen que "la ubicació del magatzem va comptar amb l'aprovació de l'Institut Geogràfic Nacional i la Declaració d'Impacte Ambiental va ser aprovada pels organismes competents complint amb els requisits reclamats". Escal UGS sosté que "el projecte va ser dissenyat perquè complís amb totes les garanties de seguretat fins i tot estant a plena capacitat".

El magatzem, que aprofita l'estructura geològica d'un antic jaciment de petroli esgotat, tindrà una capacitat de gas útil o de treball d'1.300 milions de metres cúbics i d 600 milions de m3 de gas matalàs, el volum mínim necessari per operar, que és el que s'ha injectat en els últims mesos. Falta no obstant això un volum menor de gas matalàs que introduir en el magatzem. "Les nostres previsions són continuar amb el calendari previst una vegada el ministeri done la seua conformitat", assenyala la companyia.