Aprovada la declaració d'impacte de la carretera de Riba-roja a Almatret i la Granja d'Escarp

Els alcaldes dels tres municipis han consensuat un traçat de 27,1 quilòmetres, amb una inversió estimada de 40 MEUR

Fa vint anys que el pont sobre l'Ebre a Riba-roja du a un camí de terra.
Fa vint anys que el pont sobre l'Ebre a Riba-roja du a un camí de terra. | Cedida
Redacció
25 d'abril del 2017
Actualitzat a les 20:50h
La Ponència Ambiental del Departament de Territori i Sostenibilitat, reunida en sessió ordinària, ha aprovat este dimarts la declaració d'impacte ambiental de la carretera que ha d'unir Riba-roja d'Ebre amb Almatret i La Granja d'Escarp. Amb este pas, el pla per construir la via pot tirar endavant i continuar amb la licitació de la redacció executiva del projecte.

En els últims anys, els alcaldes dels tres municipis -Antonio Suárez, David Romaní i Manel Solé- han reimpulsat el projecte i han consensuat un traçat de 27,1 quilòmetres, amb una inversió estimada de 40 MEUR. Una via de 8 metres d'amplada, que s'inicia al pont sobre l’Ebre de Riba-roja i finalitza en una rotonda de l’LP-7041 que dona entrada a la Granja d’Escarp.

La nova carretera, històricament reivindicada pel territori, unirà els municipis a l’A-2 i l’AP-2, i alhora permetrà connectar-los més directament, escurçar trajectes, millorar les condicions en la conducció i dotar Almatret d’una altra sortida, ja que només està comunicat per l’LV-7046.

Per l'alcalde de Riba-roja d'Ebre, Antonio Suárez, "la via oferix una nova comunicació cap al nord-est i comporta un important revulsiu des del punt de vista econòmic", i és que "donarà una solució a la manca de comunicacions viàries que patix el municipi i que el situa en un “cul de sac", destaca l’alcalde.

El pont, desbloquejat 20 anys després
Des de l’any 1997 hi ha un pont que passa per sobre del riu Ebre a Riba-roja i que fa cap a un camí de terra. La infraestructura formava part del Pla d’Evacuació Nuclear de Tarragona (PENTA) i es va construir per enllaçar el poble amb una carretera que havia d’oferir una sortida cap al nord en cas d’accident nuclear. Però fa pràcticament 20 anys que el pont no duu enlloc i que la comunicació entre Riba-roja i la Granja d’Escarp es realitza per la C-12 (eix de l’Ebre) fins a Maials i per la carretera C-45 de Maials a Seròs. A partir de Maials, l'LV-7046 permet accedir a Almatret, i a partir de Seròs, l'LP-7041 connecta amb La Granja d’Escarp. En total, un itinerari que suma prop de 50 quilòmetres.